Edgars Rinkēvičs, utrikesminister i Lettland, hoppas på stärkta rättigheter för hbtq-personer.
Edgars Rinkēvičs, utrikesminister i Lettland, hoppas på stärkta rättigheter för hbtq-personer. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Utrikesministern som kom ut

"Faktumet att man är homosexuell förändrar ingenting"
7:37 min

Edgars Rinkēvičs, utrikesminister i Lettland, skrev historia när han blev den första öppet homosexuella toppolitikern i en tidigare Sovjetrepublik. Med vår korrespondent Thella Johnson talar han om kampen för lika rättigheter och om rätten att bestämma själv om och hur man ska komma ut.

Edgars Rinkevics skruvar besvärat på sig i sällskapsrummet på Lettlands ambassad i Stockholm.

– Jag har varit politiker i många år, men avskyr fortfarande att posera på bild, säger han.

Ambassadören som tillfälligt agerar fotograf far runt och knäpper med mobilkameran ur olika vinklar.

Edgars Rinkēvičs är fyrtiotvå år gammal, historiker till yrket, och sedan fem år utrikesminister i Lettlands regering. Före dess satt han på en rad tunga poster, till exempel var han med och förhandlade fram Lettlands medlemskap i Nato i början av 2000-talet. Han är en av landets mest populära politiker, inte minst på grund av sina tydliga ställningstaganden vad gäller grannlandet Rysslands agerande i Ukraina.

Men för snart två år sedan, en kväll i början av november 2014, gjorde han något mer personligt som också kommer att gå till historieböckerna. Han gjorde två korta inlägg på twitter. Ett på lettiska, sedan ett på engelska, märkta med hashtaggen #proudtobegay. Stolt att vara homo.

Idag skrattar han åt den kvällen, då hela hans stab började överösas av telefonsamtal. Men så hade han också gjort sig själv till en historisk person, den första öppet homosexuella toppolitikern i en tidigare Sovjetrepublik.

– I två dagar var detta storyn på alla nyheter överallt, sen kom det något annat och tog över. Men reaktionerna var mycket mer positiva än jag hade förväntat mig, säger Edgars Rinkēvičs.

Lettiska hbtq-aktivister drev just då en kampanj för en parterskapslag och erkännandet av samkönade förhållanden. En kampanj som också hade fått stöd av andra grupper som ville se någon form av sambolag i Lettland, vilket inte heller finns för heteropar. Året innan hade anhöriga till offren i det tragiska köpcentrumraset i Riga varit tvungna att på förnedrande vis bevisa i domstol att de levt tillsammans med offren, trots att de inte var gifta.

Kvällen då utrikesministern plötsligt anslöt sig till partnerskapskampanjen, fullkomligt exploderade de sociala medierna av inlägg om frågan. Själv säger han att han hade både politiska och personliga skäl att gå ut offentligt och berätta. Till viss del kände han sig pressad.

– Överallt i världen, oavsett om det är i öst- eller västeuropa, i USA eller någon annanstans, så vill man bestämma själv om man ska komma ut eller inte. Det är ett högst individuellt beslut, säger Edgars Rinkēvičs. Och jag hade förstått att det skvallrades en del om mig och andra, framför allt bland journalister i Lettland. Vi hade just gått igenom en valkampanj och jag ville inte ställas inför situationen jag sett andra hamna i, att behöva undvika reportrars frågor eller förneka sig själv, bara för att man inte vill diskutera sitt privatliv. Jag visste att förr eller senare kommer sånt här fram, och jag ville vara den som berättade.

– Jag ville också visa att det faktum att du är homosexuell inte förändrar något. Du gör fortfarande ditt jobb som politiker eller utrikesminister bättre eller sämre, du kommer fortfarande att bli kritiserad för det ena eller det andra uttalandet. Och från de andra politikerna, även från meningsmotståndare, fick jag bara positiv respons.

Än idag är de flesta i det lettiska parlamentet emot att tillåta samkönade partnerskap. Och Lettland är om man ser på EU:s statistik ett av de medlemsländer där hbtq-personer diskrimineras mest i lagstiftningen och där attityderna gentemot sexuella minoriteter är som mest negativa. Men Edgars Rinkēvičs säger att det sakta pågår en förändring också i hans hemland.

– Just nu vill vårt finansministerium börja registrera även partners till statsanställda som inte är gifta utan bara sambo, och snart kanske det börjar gälla även partner av samma kön. Vi kan också se att där den politiska viljan inte alltid finns så har domstolarna varit en väg att gå. För det finns EU-regler som säger att sammanlevande par måste kunna registrera sig som par när de flyttar mellan olika EU-länder. Nu har vi några sådana fall också i Lettland.

När den lettiske utrikesministern skickade ut sina tweets för snart två år sedan, fick han svar från unga homosexuella både i Lettland och i andra delar av världen, som skev att de blivit stärkta i att våga stå för vilka de är. Men bland reaktionerna fanns också skämtsamma utspel från höga politiker och opinionsbildare i grannlandet Ryssland, som provocerades av den lettiska utrikesministerns engagemang för gayrättigheter.

– I Ryssland talas det ofta om ”Gayropa”, för att beskriva västeuropa som ett dekadent politiskt system som vill krossa kärnfamiljen och alla traditionella värden. Det är ett sätt att avskräcka människor från att stödja mer liberala krafter i Ryssland. ”Om ni inte ser upp så kommer Ryssland att bli såhär”, ungefär, säger Edgars Rinkēvičs.

– Sådana budskap tilltalar även vissa i Lettland, som inte gillar att jag är den jag är. Men den stora majoriteten bryr sig lyckligtvis inte det minsta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".