Den 5 juli

med Jörgen Huitfeldt

Bushbesök

Idag anländer USA:s president George Bush till Danmark, ett besök som är av stor betydelse för den danska regeringen. Det kan markera Danmarks ställning inom EU och ge uppmärksamhet internationellt. Men besöket är inte lika populärt hos befolkningen, och demonstrationer väntas.

06.15 Samtal med journalisten Staffan Dahlöf på plats.

08.15 Berättar Erik Åsard, professor i statsvetenskap vilket budskap Bush har med sig när han fortsätter sin resa till G8 mötet i Skottland.

Korrespondentkrönika

Från det amerikanska 4 julifirandet i New York med Annika Östman. 06.20

Papperslösa asylsökande

Som P1-Morgon berättat så går allt fler asylsökande under jorden, när de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Idag handlar det om över 10 000 personer. Situationen blir extra svår vid sjukdom eftersom gömda inte vågar söka vanlig vård, eller nekas vård på sjukhusen eftersom dom saknar identitetshandlingar.

06.25 Reportage av Maria Hansson, repris 8.15

07.20 Debatt mellan vårdsminister Ylva Johansson och Mattias Ohlsson från organisationen Läkare utan gränser.

Queerkids

Normen om heterosexualitet genomsyrar fortfarande det svenska samhället och många homosexuella med barn stöter på problem. Myndigheterna och lagstiftningen hänger inte med, menar författaren och DN-journalisten Annika Hamrud som skrivit boken ”Queerkids”. Boken kommer ut den här veckan.  

06.40 Berättar Annika Hamrud om dom problem som annorlunda familjer stöter på i Sverige.

Globalisering i Almedalen

Globaliseringen står på agendan på flera av programpunkterna under Almedalsveckan. Reportage från Gotland av Matilda Ragnborg 06.45.

Hundar i Kina

Hunden är människans bästa vän, säger man ofta. Men i Kina är det inte alltid fallet. Ökat ekonomiskt välstånd gör att konsumtionen av hundkött nu ökar. Samtidigt växer också intresset för hundar som sällskapsdjur. Och en grupp har börjat övertyga skeptiska läkare och ålderdomshemsföreståndare i södra Kina om så kallade terapihundars läkande förmåga.

07.40 Reportage av Nils Horner.

Bush ställning

Intervju med Erik Åsard, USA-expert om vad Bush har med sig i bagaget när han kommer till Danmark. Klimatfrågan är ett ämne som kommer upp, tror Åsard. P1 Morgon diskuterar presidentens ställning, inrikespolitiskt och utrikespolitiskt, med USA-experten, 08.10  

Korrespondentkrönika i repris 08.15 

Papperlösa asylsökande, reportage i repris 08.25 

Debatt om gömda asylsökande och vård, repris 09.10