Urval av läkemedel som använd på sjukhus. Foto: Claudio Bresciani/TT.
1 av 2
Urval av läkemedel som använd på sjukhus. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Magnus Thyberg, enhetschef på läkemedelsenheten vid Stockholms läns landsting och Karolina Antonov, analyschef på LIF - de forskande läkemedelsföretagen.
2 av 2
Magnus Thyberg, enhetschef på läkemedelsenheten vid Stockholms läns landsting och Karolina Antonov, analyschef på LIF - de forskande läkemedelsföretagen. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio
P1-MORGON MÅNDAG 26 SEPTEMBER

Mediciner mot ovanliga sjukdomar kostar allt mer

"Läkemedlen är orimligt prissatta"
12 min

Landstingens kostnader för läkemedel för ovanliga sjukdomar ökar. I vissa fall har kostnaderna mer än fördubblats på några år. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. För att få fram nya läkemedel till ovanliga sjukdomar har EU infört ett system som gynnar läkemedelsbolagen. Bland annat får ett godkänt läkemedel monopol på marknaden i tio år vilket i praktiken innebär fri prissättning under tiden.

Samtal med Magnus Thyberg, enhetschef på läkemedelsenheten vid Stockholms läns landsting och Karolina Antonov, analyschef på LIF - de forskande läkemedelsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".