Onsdagen den 6 juli

Programledare: Patrik Peter

Aktivister och makthavare om G8-mötet
Idag möts återigen ledarna för världens rikaste industriländer och ryssland, dom som kallas G8-gruppen. Och som så ofta leder ders träffar till protester - i måndags greps ett 60-tal demonstrationer av brittisk polis på plats i Edinburg.

06.15 Möts Helena Tagesson som är engagerad i svenska ATTAC, och som varit med och protesterat flera gånger tidigare och Mats Karlsson som tidigare var vice vd i Världsbanken och som nu är Världsbankens platschef i Ghana, Sierra Leone och Liberia i Västra Afrika.

06.20 Blir det reportage om en miljörörelse som gör vad den kan i ett USA som släpper ut mest växthusgaser i världen samtidigt som president Bush inför G8-mötet uppvisat en fortsatt avvisande hållning till Kyotoprotokollet.

08.15 Rapporterar vår utsända Agneta Ramberg direkt från G8 mötet i Skottland.

Korrespondentkrönika
Där Jesper Lindau gått på sommarrea i Moskva

Sänds 06.25

Afghanistanoffensiv
I skuggan av sprängattentaten och kidnappningarna i Irak brottas den amerikanska militären fortfarande med väpnade motståndsmän i Afghanistan.

Den senaste tiden har flera amerikanska soldater dödats samtidigt som 17 civila afghaner dödats av amerikanskt stridsflyg i fredags.

06.45 Berättar afghanistankännaren Peter Hjukström om den senaste utvecklingen i landet.

Personliga ombud för psykiskt sjuka
Människor med psykiska funktionshinder har ofta svårt att klara sin vardag. Men det finns sätt som gör tillvaron lättare för psykiskt sjuka. Det handlar om att dom personliga ombud.

Verksamheten som startades på försök finns nu i dom flesta av landets kommuner och har visat sig vara mycket lyckat.

07.20 Reportage från Uddevalla och 07.25 samtal med Ingvar Nilsson, nationalekonom som på Socialstyrelsens uppdrag utrett dom ekonomiska effekterna av personliga ombud som visat sig dramatiska.

Vem får arrangera OS 2012?
Blir det London, Paris, New York, Moskva eller Madrid som får arrangera dom Olympiska Spelen sommaren 2012? Svaret kommer i eftermiddag vid den Internationella Olympiska Kommitténs möte i Singapore.

07.40 Spekulerar tre sportjournalister:

Annica Greder-Duncan från Radiosporten
Chris Härenstam från Sveriges Television
och Åke Stolt på Sydsvenskan