Saara Jantunen, författare och forskare på Finlands försvarsmakt, är en av de som bäst känner till hur desinformation sprids i Finland. Inte sällan handlar den om henne själv.
1 av 2
Saara Jantunen, författare och forskare på Finlands försvarsmakt, är en av de som bäst känner till hur desinformation sprids i Finland. Inte sällan handlar den om henne själv. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
På Finlands utrikesministerium granskar man dagligen artiklar och nyhetsinslag felaktiga påståenden om till exempel Finlands socialtjänst och rättsväsende. Vesa Häkkinen är chef på informationsenheten.
2 av 2
På Finlands utrikesministerium granskar man dagligen artiklar och nyhetsinslag felaktiga påståenden om till exempel Finlands socialtjänst och rättsväsende. Vesa Häkkinen är chef på informationsenheten. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Finland samlar kunskap om hybridhot

"Ryssarna satsar på sociala medier"
6:25 min

EU väntas snart förverkliga sina planer på ett nytt institut för forskning om så kallade hybridhot. Det vill säga kombinerade militära och civila hot som exempelvis spridandet av desinformation i medier och sociala medier. Allt fler länders myndigheter, även svenska, är nu på jakt efter kunskap och samarbete kring de säkerhetshot som är specifika just för vår tid. Mycket pekar på att det nya EU-centret hamnar i vårt grannland Finland, där har man redan har kunskap och erfarenhet på det här området. Inte minst har man känt av hur desinformation präglar relationerna med grannen Ryssland. Reportage av vår korrespondent Thella Johnson.

Saara Jantunen sitter framför mig på cafét vid Senatstorget i Helsingfors, och berättar om hur hennes yrke gör henne till måltavla för bland and annat de individer och organisationer hon själv försöker undersöka. Saara Jantunen är doktor i krigsvetenskap, forskare vid finska försvarsmakten och även författare till boken Infosota, Infokriget, som kom ut i Finland förra året. Boken handlar om den kamp om opinion och verklighetsbeskrivning som pågår mellan Ryssland och västvärlden, kanske i synnerhet Nato, och alla som på olika sätt deltar, eller dras in i den. Tidigare har hon forskat om amerikansk propaganda eller informationspåverkan, nu försöker hon kartlägga den ryska. Hennes liv låter som en alternativ version av filmen The Truman Show, där hon gör saker som andra sedan gör något helt annat av, paketerar, sprider ut via olika twitterkonton och facebookgrupper, och det enda hon kan göra för att få det att sluta, är att själv sluta tala om forskning och sitt skrivande.

- Jag blir förföljd och fotograferad under mina offentliga framträdanden och sen sprids manipulerade bilder av mig tillsammans med lögner om mig och saker jag inte sagt. Och det är väldigt tydligt vad som triggar igång det: att jag pratar om Ryssland. Om jag inte gör det är det lugnt och tyst.

Hon är noga med att säga att finländare och ryssar mestadels tycker om varandra. Det är på den politiska nivån som spänningarna finns.

Finland är med sin geografiska närhet till Ryssland och en gemensam historia av både uppslitande krig och nära kulturellt utbyte, migration och handelsförbindelser, ett av de länder i världen där Ryssland diskuteras mest i offentligheten. Finska politiker diskuterar ständigt Ryssland i riksdagen, medierna diskuterar Ryssland och har kommentarsfält under sina artiklar, som också får långa trådar i sociala medier. Här finns en attraktiv arena för den som vill påverka den större diskussionen om Ryssland, och Finlands relation till Ryssland.

Under det gångna året har allt fler finländare engagerat sig i frågan om vem som egentligen är ett proryskt nättroll, och vem som bara säger sin åsikt.

Det började med att den numera världsberömda finska journalisten Jessikka Aro efterlyste läsares och tv-tittares ”erfarenheter av proryska troll i sociala medier”.

Detta efter att bland annat Finlands dåvarande försvarsminister Carl Haglund hade berättat om hur han själv börjat få allt mer kommentarer med osanna påståenden om Ukrainakonflikten från olika twitterpseudonymer. Jessikka Aros efterlysning till allmänheten öppnade också den dörren till en reality-tv-liknande följetong granskande reportage om vad som hände när man som journalist börjar ge sig in i denna diskussionsvärld på nätet. För Aros del blev det en brutal resa där hon hotades på telefon och mejl och utsattes för förtalskampanjer.

Jessikka Aro bjuds nu in till journalist- och forskarkonferenser runtom i världen för att berätta om vad som hände henne då hon försökte gräva i den nya sortens informationspåverkan som präglar Finland.

Men fenomenet i sig är inte alls nytt.

Vesa Häkkinen, avdelningschef på Finlands utrikesministerium, lägger fram en nyutskriven artikel ur en rysk tidning på bordet.

Här på Skatudden i Helsingfors arbetar ministeriets informationsenhet inte bara med regeringens pressinformation, utan också med att analysera och bemöta sådant som påstås om Finland ute i världen.

- Det här är en ganska vanlig sorts artikel från Ryssland som säger "Ta inte era barn till Finland, för där riskerar de att bli omhändertagna från sina föräldrar"

Påståenden om att Finland är ett land där ryska barn förs bort av myndigheterna och placeras i vinstdrivande fosterhem, hör till den vanligaste sortens desinformation som Vesa Häkkinen och hans kollegor hanterar. Och det enda de kan göra åt den är att försöka nå fram med fakta om hur den finska rättsstaten fungerar. Varje gång skickar de ut pressmeddelanden och rättelser, och hör av sig via sina diplomatiska funktioner.

Uppgifterna om de här påstådda barnbortförandena i Finland har återkommande publicerats i ryska medier under det senaste decenniet. Artikeln jag får visad för mig är bara någon dag gammal.

- Det är tyvärr vanligt. Vi hade en lång period då vi inte hade de här artiklarna, men nu under början av den här hösten har de varit många igen.

Det är bland annat den här sortens erfarenheter som nu ska samlas, när EU ska bygga sitt eget centrum för forskning om hybridhot. Ett centrum som Finland arbetar för att få bli värd för. Där ska finnas möjlighet att jämföra hurdan desinformation som förekommer i olika länder, varifrån den kommer, vad syftet kan vara och om kampanjerna ibland sammanfaller med politisk eller militär aktivitet.

Den finländska krigsforskaren Saara Jantunen, som även har studerat hur USA bedriver informationspåverkan, säger att USA och Ryssland i stort använder samma sorts metoder. Men en stor skillnad är just användandet av sociala medier.

- Medan amerikanerna nästan har sett operationer i sociala medier som att ropa ut i tomma luften, och tänkt på det som något dyrt och krångligt, har ryssarna tydligt satsat på just det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".