Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Kan en dator ge dig en diagnos?

Reportage om digital hälsa i Finland
6:16 min
Mikko Kauppinen, byhövding GE Health innovation village i Helsingfors tillsammans med Kalle Palomäki på uppstartföretaget Healthy Life Devices som gör behandlingsapparater vid lymfödem.
1 av 3
Mikko Kauppinen, byhövding GE Health innovation village i Helsingfors tillsammans med Kalle Palomäki på uppstartföretaget Healthy Life Devices som gör behandlingsapparater vid lymfödem. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Veli Mäkelä har koll på puls och snarkning via sin smartmobil. Nu ska värdena även in i personliga hälsosidan "Mina Kanta".
2 av 3
Veli Mäkelä har koll på puls och snarkning via sin smartmobil. Nu ska värdena även in i personliga hälsosidan "Mina Kanta". Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa före år 2025.
3 av 3
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa före år 2025. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Alla invånare i Finland och Sverige kommer inom kort att kunna samla det mesta av sin hälsoinformation på en personlig nätsida, både recept, journaler och personliga mätningar. Allt fler personer bär smartklockor som kollar kroppsfunktioner och i framtiden kan sannolikt artificiellt intelligenta datorer varna för sjukdomstecken så vi slipper gå till doktorn. Digital hälsoteknik ses som en lösning på ökande sjukvårdskostnader drivna av bland annat fetmaepidemin och en åldrande befolkning. Ett land som leder utvecklingen är Finland, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

– Jag har själv personligen pläderat för det. Jag har själv gått till företaget Beddit som monitorerar hur man sover. Du lägger det under lakanet och så ser du om du sovit eller snarkat och så kan du bevisa för din fru att du inte har snarkat, säger Veli Mäkelä som är ordförande för branchorganisationen Health tech Finland och VD för medicinteknikföretaget Planmeca.

Han har flera olika märken av finländska smartklockor som mäter bland annat pulsen när han är ute och springer så att den inte ska gå för högt och när hans fru klagade att han snarkade så skaffade han också en app för att bevisa att det minsann inte var sant.

– Så köpte jag den åt mig och satte under lakanet och konstaterade att fan jag snarkar ju, det är inte min fru, det är jag. Sen gjorde jag en riktig sömnapnéutredning och då visade det sig att jag hade 50 sömnapnéer i timmen och längsta var en minut så jag andas ju i princip aldrig och så undrade jag varför jag var trött på dagen, men det hade jag aldrig reflekterat över, fortsätter Veli Mäkelä.

Han fick veta av läkaren att han måste använda en CPAP, en sorts andningsapparat på nätterna för att inte få så långa andningsuppehåll. Han lät då en av medicinföretagets 3d-röntgenapparater avbilda hur han såg ut i gommen och bad att få bli opererad istället för att få bort lite snarksladder, men det ville inte läkaren lyssna på.

– Det kräver ju jätte mycket av läkaren att kunna ta emot den här informationen utan att bli störd av det om det kommer en liten "Wannabe Dr. House" in genom dörren, anser Veli Mäkelä.

– Vad tror du om några år hur kommer vården att förändras?

– Det jag verkligen hoppas på är det att köerna på hälsostationerna på sikt försvinner. Att de som kan och vill sköta sig själva kan göra det med hjälp av sensorer och apparatur, svarar Veli Mäkelä och fortsätter. Jag vet att många tycker att det är lite tråkigt att följa med på det här för då har du "big brother" som övervakar speciellt om det laddas upp någonstans och någon annan tittar på det.

– Hur känner du om det då?

– Nej jag har inga problem med det, avslutar Veli Mäkelä.

Han ser alltså inga större risker med den nya digitala hälsotekniken där olika mätare hela tiden övervakar kroppsfunktioner och där nu all data ska kunna överföras till varje medborgares "Mina Kanta"-sidor på nätet ihop med sjukhusjournalerna och apoteksrecept. Samma sak är förövrigt också på gång i Sverige där så kallade "Hälsa för mig"-sidor ska öppna för allmänheten före årsskiftet enligt svenska e-Hälsomyndigheten. I båda länderna krävs säkra ID-inloggningar precis som när vi gör bankaffärer för att kunna läsa hälsosidan.

– Det är alltid risker inblandade i sådan här ny teknik. Patientdata är naturligtvis väldigt känslig, anser  Mikko Kauppinen på det multinationella medicinteknikföretaget GE healthcares kontor i Helsingsfors.

Han är entusiastisk över möjligheterna med den snabba digitaliseringen av hälsobranchen, men varnar också för riskerna med att de här mycket integritetskänsliga uppgifter om hur vi mår nu läggs samman i personliga databaser i både Finland och Sverige.

– Det är verkligen viktigt att vi som samhälle för en diskussion om hur stark cybersäkerhet som ska krävas och hur stora risker som fördelarna är värda, anser Mikko Kauppinen.

Han är byhövding för GE Health innovation village. Här finns ett 30-tal nystartade företag inom hälsoteknikbranchen som är en av få riktiga ljuspunkter i Finlands ekonomi med drygt åtta procent tillväxt årligen. Mikko Kauppinen pekar på de stora utmaningarna som vården i världen står inför. Där vi blir allt bättre på att operera och medicinera bort sjukdomar, men att sjukhuskostnaden för allt fler äldre och multisjuka medborgare blir svår att bära även i rika länder.

– Vi har inte råd med att varje person har ett eget Dr. House-team, men som samhälle kan vi få råd med en dator med Dr. House-kapacitet, tror Mikko Kauppinen.

Hans förhoppning är att artificiellt intelligenta datorer snart kan analysera de enorma mängder hälsoinformation som nu ska samlas ihop av sensorer som visar hur vi mår. Kanske också i kombination med vad vår arvsmassa visar. Liksom TV:s Dr. House, kan sedan datorerna förhoppningsvis ställa rätt diagnos, helst långt före vi själva känner att vi är sjuka så att livsstilsförändringar kan förbättra hälsan.

– Ska vi lyckas med att utveckla svensk hälso- och sjukvård så kommer e-hälsa och digitaliseringen att vara en av nycklarna till framtiden, sa sveriges sjukvårdsminister Gabriel Wikström på en seminarium på e-Hälsomyndigheten för ett år sedan.

Ministern ville inte att Sverige ska vara sämre Finland där alla medborgare redan kommer åt sina sjukhusjournaler på nätet.

– Där man med hjälp av de här populära armbanden kan mäta sin puls och vissa andra hälsodata. Tänk att kunna skicka dem till en vårdcentral och kunna få en omedelbar feedback. Det är någonting som idag är fullt möjligt särskilt i andra länder, men som i stora delar i svensk hälso- och sjukvård inte fungerar, fortsatte sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Sedan dess har regeringen satt upp målet att Sverige ska bli bäst i världen på digital hälsa inom 10 år. Till exempel planerar e-Hälsomyndigheten att semestrande svenskar framöver ska kunna hämta ut medicin via sina elektroniska recept även på apotek på kontinenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".