29-åriga Katarzyna blev erbjuden hjälp av en polsk läkare när hon ville göra abort. Hon skulle få tabletter som orsakade missfall, och därefter söka upp läkaren på hans sjukhusavdelning. Allt skulle vara hemligt och kosta motsvarande 13000 kronor. Foto: Thella Johnson
1 av 5
29-åriga Katarzyna blev erbjuden hjälp av en polsk läkare när hon ville göra abort. Hon skulle få tabletter som orsakade missfall, och därefter söka upp läkaren på hans sjukhusavdelning. Allt skulle vara hemligt och kosta motsvarande 13000 kronor. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
) Kvinnor köar i Warszawa för att skriva under upprop mot skärpta abortlagar i Polen. Foto: Thella Johnson
2 av 5
Kvinnor köar i Warszawa för att skriva under upprop mot skärpta abortlagar i Polen. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Omkring 150 000 polska kvinnor genomgår varje år illegala aborter i Polen eller reser utomlands för att göra abort. Bägge alternativen blir ofta dyra och riskabla.
3 av 5
Omkring 150 000 polska kvinnor genomgår varje år illegala aborter i Polen eller reser utomlands för att göra abort. Bägge alternativen blir ofta dyra och riskabla. Foto: Thella Johnsson/Sveriges Radio
Aktivister från Central- och Östeuropa har rest till Polen för att stödja kampen för kvinnors reproduktiva rättigheter.
4 av 5
Aktivister från Central- och Östeuropa har rest till Polen för att stödja kampen för kvinnors reproduktiva rättigheter. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
) Jarosław Niemoczyński är gynekolog med en egen klinik i Warszawa. Han är emot en skärpning av abortlagen och anser att det måste talas och informeras mer om preventivmedel.
5 av 5
) Jarosław Niemoczyński är gynekolog med en egen klinik i Warszawa. Han är emot en skärpning av abortlagen och anser att det måste talas och informeras mer om preventivmedel. Foto: Dorota Nygren

"När jag började blöda skulle jag söka upp honom igen"

Hon vill berätta sin historia för att hjälpa andra polska kvinnor
8:07 min

29-åriga Katarzyna är en av hundratusentals polska kvinnor som varje år konfronteras med den svarta abortmarknaden i sitt hemland. Katarzyna såg till sist en abort i utlandet som sin enda möjlighet. Nu är hon skuldsatt för många år framåt.

Vår korrespondent Thella Johnson har träffat henne.

Katarzyna darrar på rösten ibland. Men hon har bestämt sig, hon vill berätta sin historia för att hjälpa andra polska kvinnor i samma situation. Vi träffas hemma i köket i en by några mil utanför Warszawa. Jag och tolken har presenterats som kollegor från hennes nya jobb.

På gården bor också hennes föräldrar, men de vet ingenting om det hon har gått igenom under det senaste året. Katarzynas oänskade graviditet förde henne in i en värld där polska läkare bad henne om stora summor svarta pengar av henne för att hjälpa till med en abort och skriva falska sjukintyg. En av dem var överläkare på en stor sjukhusavdelning.

– Han förklarade hur det skulle gå till. Jag skulle få tabletter att ta hemma och av tabletterna skulle jag börja blöda. Då skulle jag uppsöka honom igen, på sjukhuset där han arbetade. Han skulle då lägga in mig som en kvinna som höll på att få missfall, berättar Katarzyna.

Men först ville läkaren ha sextusen polska zloty. Det motsvarar drygt trettontusen svenska kronor.

Det var på sommaren 2015 som Katarzyna och hennes pojkvän insåg att hon nog hade blivit gravid, trots att hon tagit ett dagen-efter-piller.

– När jag inte fick mens förstod jag att något var fel. För oss just då var det inte så mycket att diskutera, vi var inte redo att skaffa barn. Jag kände mig väldigt säker på att jag ville göra abort. Men det var en mardrömslik situation att stå inför en polsk läkare och säga det, och inte veta om han kommer att hjälpa mig eller inte, säger Katarzyna.

Abort är förbjudet i Polen, utom i vissa undantagsfall; om man till exempel blivit utsatt för sexuella övergrepp, eller om det visa sig att man bär på ett foster som är mycket svårt skadat eller missbildat. Katarzyna var bara en av de många som var oönskat gravida, utan något giltigt skäl. För henne återstod den svarta marknaden.

– Jag visste att det fanns en läkare i min stad som behandlade även gynekologiska sjukdomar. Han var också känd för att fixa olika intyg till folk som behövde det. Det var han som hänvisade mig vidare till den äldre läkaren, berättar Katarzyna.

– Men när jag började föreställa mig hur jag skulle komma dit till sjukhuset, blödande, blev jag rädd. Tänk om jag skulle få vänta där i flera timmar, och vad skulle jag säga till min familj, hur skulle jag förklara att jag plötsligt hamnat på sjukhus?

Katarzyna bestämde sig för att istället undersöka möjligheten att resa till utlandet för att göra abort.

Kort därefter satt hon på en buss till Slovakien tillsammans med fyra andra polska kvinnor. När de kom fram till kliniken, som låg vid gränsen, blev de infösta genom en bakdörr.

– Det var något obehagligt över det hela, vi fick inte gå in där slovakiska kvinnor gick in. Allt skulle gå så snabbt. det var som om vi var boskap på väg till slaktaren, säger Katarzyna.

Och det blev fler obehagliga överraskningar. Katarzyna hade av läkaren i Polen fått veta att hon var i tolfte graviditetsveckan. Men när hon nu låg i salen på det lilla slovakiska sjukhuset, ropade läkaren plötsligt till sin personal att avbryta undersökningen.

– Jag förstod att något var fel, och blev förstås rädd. Till sist frågade jag på engelska, vad är det som händer? Då tittade en av sköterskorna på mig och sa, baby's too big. Babyn är för stor. Vi kan inte hjälpa dig här.

De förklarade att Katarzyna gått tre dagar över den tolfte veckan och att de enligt slovakisk lag inte kunde utföra någon abort då. Läkarna i de två olika länderna hade gjort olika bedömningar. Och hon hade ingen instans att vända sig till för att klaga eller utreda det hela, hon hade ju ingen rätt att göra abort. Katarzyna skickades tillbaka till Polen igen utan behandling, men hon fick ändå betala fyrahundra zloty för den slovakiska aborten som aldrig utfördes.

Katarzyna är en av runt 150 000 kvinnor i Polen som varje år gör abort illegalt i hemlandet, eller reser utomlands. Bägge alternativen visar sig ofta dyra och riskabla.

Samtidigt sätter religiösa grupper allt mer press inte bara på politikerna utan på myndigheter och kommersiella aktörer i Polen. Kvinnor vittnar om stora sjukhus som vägrar utföra även lagliga aborter och apotek som vägrar sälja preventivmedel. Och nu börjar det också höjas kritiska röster från läkare. Jarosław Niemoczyński är gynekolog sedan trettio år och driver en privat kvinnoklinik i Warszawa.

– Jag möter kvinnor här som blir nekade att köpa preventivmedel på apotek. Eller så har de blivit tillsagda av andra läkare att p-piller bara orsakar cancer eller hormonstörningar, säger Jarosław Niemoczyński.

– Inga av de förslag som kommer från politiker och enskilda grupper just nu, om skärpta abortlagar eller förbud mot preventivmedel hjälper kvinnor i Polen på något sätt. De handlar bara om politik.

Hundratusentals polska kvinnor har de senaste veckorna visat sin vrede mot att politiker ytterligare vill minska möjligheten till laglig abort i landet som redan har en av Europas strängaste abortlagar. Katarzyna har börjat berätta om sina erfarenheter på ett nätforum där abortresor diskuteras, för att inte andra kvinnor ska behöva råka ut för det hon fått vara med om.

– Tjejerna som skriver till mig berättar alla olika historier. Vissa är rädda för att de inte kan engelska, andra har inga pengar. Det de har gemensamt är att ingen av dem har stöd från sin omgivning, säger Katarzyna.

När hon kom hem från Slovakien hittade hon en klinik i Nederländerna, som hade ett färdigt formulär på nätet för polska kvinnor att fylla i. Hon tog kontakt och fick en tid, men behövde ordna resan själv och allt som allt det skulle kosta fem tusen zloty, motsvarande elva tusen kronor. Katarzyna lånade pengarna på banken, med tio års avbetalning. Bara räntan kommer att bli högre än lånebeloppet, om hon inte mot förmodan lyckas betala tillbaka allt inom ett par år.

Fakta Abort

Abort är sedan 1993 förbjudet i Polen med några undantag:

*Om den gravida kvinnans liv är i fara

*Om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest *Svåra skador eller missbildningar hos fostret

Ett medborgarförslag från polska abortmotståndargrupper röstades ned av parlamentet i oktober 2016. Förslaget skulle ha inneburit ett totalförbud utan undantag och fängelse för kvinnor som ertappas med att ha gjort abort.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har uttalat planer på ett eget förslag om en skärpt abortlag.

Partiledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt avsikten främst är att kvinnor inte ska kunna göra abort på grund av svåra fosterskador eller missbildningar, ens om det står klart att barnet aldrig kommer att kunna överleva utanför livmodern.

Enligt officiell statistik utförs omkring ettusen lagliga aborter i Polen varje år.

Kvinnoorganisationer uppskattar att omkring etthundrafemtiotusen kvinnor årligen genomgår antingen illegala aborter i Polen eller reser utomlands för att få abort.

Polska kvinnor reser idag främst till Nederländerna, Slovakien och Tyskland för att göra abort. I många fall finns organiserade transporter från dörr till dörr.

En sådan abortresa till utlandet eller en abort på en svart klinik i Polen kan kosta omkring sextusen zloty, drygt trettontusen svenska kronor. Det motsvarar för många polska kvinnor, i exempelvis servicesektorn, en månadslön.

Den katolska kyrkans starka inflytande i Polen, även politiskt, ses som den främsta orsaken till landets stränga abortlag.

Hundratusentals kvinnor och män i Polen har under de senaste veckorna demonstrerat mot planerna på nya ännu strängare abortlagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".