Abubakar J Mohamed lär sig ett nytt programmeringsspråk som han i sin tur ska lära andra under Africa Code Week. På bild är också Anthony Raphael.
1 av 5
Abubakar J Mohamed lär sig ett nytt programmeringsspråk som han i sin tur ska lära andra under Africa Code Week. På bild är också Anthony Raphael. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio.
Paul Mandele på Buni Hub som är med och arrangerar Africa Code Week i Tanzania.
2 av 5
Paul Mandele på Buni Hub som är med och arrangerar Africa Code Week i Tanzania. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio.
Carolyne Ekyarisiima vill få fler flickor och unga kvinnor att börja programmera.
3 av 5
Carolyne Ekyarisiima vill få fler flickor och unga kvinnor att börja programmera. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio.
Härom veckan uppmanade hon hundra kvinnliga högskolestudenter att ge det en chans under ett “IT boot camp” av organisationen Help to help.
4 av 5
Härom veckan uppmanade hon hundra kvinnliga högskolestudenter att ge det en chans under ett “IT boot camp” av organisationen Help to help. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio.
Journalisten Omar Mohammed leder rörelsen Code For Africas verksamhet i Tanzania.
5 av 5
Journalisten Omar Mohammed leder rörelsen Code For Africas verksamhet i Tanzania. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio.

P1-morgon besöker Afrika Code Week i Dar es Salaam

"Ett projekt som gör skillnad"
5:59 min

I flera afrikanska länder råder det brist på tillräckligt datakunniga på arbetsmarknaden. Detta är något som arrangörerna av utbildningsveckan Africa Code Week vill ändra på.

Målet är att under en vecka få 150 000 barn och unga i 30 länder att lära sig grunderna i att koda och programmera. Kunskaper som ska öka chansen till att få jobb - som i sin tur kan bidra till att förenkla vardagen och lösa olika problem i afrikanska samhällen. Frilansjournalisten Emma Kvennberg var i Dar-es-Salaam i Tanzania när Africa Code Week drog igång.

Relaterat

Mer om Tanzania

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".