Delad bild: Skylt på HQ bank och fotografer utanför rätten.
I dag inleds rond två i den skandalomsusade härvan kring HQ bank. Foto: Anders Wiklund/Scanpix/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Ny rättegång om HQ-kraschen

Claes Aronsson kommenterar härvan
4:41 min

I dag inleds en skadeståndsprocess i miljardklassen som gäller skandalomsusade HQ bank. I somras friades de anklagade från misstankar om grovt svindleri men de hotas nu att dräneras ekonomiskt.

I dag inleds rond två i den skandalomsusade härvan kring HQ bank. 2010 drog Finansinspektionen in tillstånden för HQ bank eftersom banken ansågs tagit för stora risker,  men i somras friades HQs förra styrelse och revisorerna ifrån misstankarna om grovt svindleri och bokföringsbrott. Samtidigt så inleds en skadeståndsprocess i miljardklassen senare idag.

– Den här gången är det aktieägarna som kräver skadestånd för de pengar som gick förlorade när banken stängdes, eller kraschade 2010, beroende på hur man ser det. Och det handlar om drygt fyra miljarder kronor som de här aktieägarna kräver, säger Ekots reporter Claes Aronsson som följt processen mot HQ bank.

HQ bank finns fortfarande kvar men har som enda syfte att driva den pågående skadeståndsprocessen.  

– Och det gör styrelsen då mot tidigare styrelse, tidigare chefer, revisorer, och tidigare huvudägare, säger Claes Aronsson i en intervju i P1morgon.

I juni friades HQs förra styrelse från misstankarna om grovt svindleri och bokföringsbrott. De anklagelser som nu är aktuella mot den tidigare ledningen är frågan om banken tagit för stora risker.

– Man anser att de har tagit oacceptabelt stora risker i samband med att banktillståndet drogs in och man anser att styrelsen och de övriga inblandade har betett sig vårdslöst och att styrelsen borde ha kunnat göra nånting för att förhindra att det kunde gå så här långt, säger Claes Aronsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".