Jenny Gustafsson, Läkare utan gränser
Läkare utan gränsers projektkoordinator i Götene, Jenny Gustafsson, vill se mer psykosocialt stöd till asylsökande i Sverige. Foto: Joel Wendle

Läkare utan gränser startar projekt i Sverige

Ger verktyg för att hantera stress
5:44 min

Många asylsökanden bär med sig svåra upplevelser och trauman. Samtidigt finns det stora brister i det psykosociala stödet till asylsökande i Sverige, enligt Läkare utan gränser. För första gången på många år har frivilligorganisationen därför startat ett projekt i Sverige. På ett stort boende i Lundsbrunn i Götene kommun arbetar nu ett team som består av bland andra psykolog och kulturtolkar för att hjälpa de asylsökanden.

Hör reportage av Joel Wendle.

Jenny Gustafsson är sjuksköterska och projektkoordinator för det arbete som Läkare utan gränser bedriver i västgötska Götene sedan några veckor tillbaka. 

Hon har tidigare varit ute på många uppdrag för organisationen i bland annat Afrika, Mellanöstern och Sydeuropa. Men nu är det alltså Sverige och Götene som gäller. Hennes team på 11 personer jobbar med att ge psykosocialt stöd till asylsökande i kommunen. 

– Det handlar ju inte om att det är en jättestor andel av de här människorna som är psykiskt sjuka. Utan man brukar säga att många av dem har helt normala reaktioner på onormala händelser. 

En av de asylsökande i Götene kommun är Misbah Hussein Qasemi, som bor på ett stort asylboende i den lilla orten Lundsbrunn. Han tycker att det är bra att Läkare utan gränser nu finns på plats för att ge hjälp och stöd.

– Många här på boendet är tyngda av stress och ångest. Både på grund det de upplevt i sina hemländer eller under flykten, och på grund av den jobbiga situation som den ovissa väntan på svar om uppehållstillstånd innebär, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".