Patricia Correia förlorade sin dotter Précilia i attentatet i konserthuset Bataclan
1 av 3
Patricia Correia förlorade sin dotter Précilia i attentatet i konserthuset Bataclan. Foto: Mattias Ahlm, Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Patricia Correia förlorade sin dotter Précilia i attentatet i konserthuset Bataclan
2 av 3
Patricia Correia förlorade sin dotter Précilia i attentatet i konserthuset Bataclan. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Utanför lägenheten står ett bord med bilder av Précilia och färska blommor.
3 av 3
Utanför lägenheten står ett bord med bilder av Précilia och färska blommor. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Patricia förlorade sin dotter på Bataclan

"Platsen måste fyllas med liv igen"
5:26 min

På söndag är det ett år sedan terrorattackerna i Paris där sammanlagt 130 människor dog och flera hundra skadades. Det kommer att bli minnesceremonier för offren och imorgon återinvigs också konserthuset Bataclan, där många människor dödades av jihadistiska terrorister. Vår korrespondent, Margareta Svensson, i Paris har träffat Patricia Correia, som förlorade sin dotter i attacken på Bataclan.

– Min dotter var en person som, levde livet fullt ut. Hon älskade att fotografera, att skapa. I en fas var det gastronomi, sedan sydde hon eller bakade.

Patricia Correia är samlad när hon berättar om sin dotter Précilia som blev 35 år gammal.

Ett inramat fotografi av Précilia som barn, står på ett bord, ett foto av henne som vuxen är nedstucket i en spegelram. Och utanför dörren i trapphuset står ett litet bord med vita rosor och ett elektriskt ljus och på väggen bakom finns Précilias bild.

– Hon hade dubbelt medborgarskap; franskt och portugisiskt. Hon älskade Lissabon och det är där hon vilar nu.

Patricia Correia visar bilder från begravningsplatsen. I ett gravkapell står en vit kista där vännerna har skrivit sina namn. En ängel, en liten skulptur av Eiffeltornet och en gitarr. Framför kistan finns kopior av konsertbiljetterna. Précilia samlade alla biljetter från de konserter hon varit på.

Précilia och hennes pojkvän var på konserten med Eagels of Death Metal den 13 november i fjol, på konserthuset Bataclan. Men strax före klockan tio på kvällen attackerades konserthuset av attentatsmän med automatvapen och bombvästar.

89 människor dog. De flesta var unga. Flera hundra skadades.

Patricia Correia var bortrest den veckan. När hon såg på tv vad som hade hänt, hade hon inte en tanke på att dottern kunde ha varit på konserten.

Men när varken Précilia eller hennes pojkvän svarade på telefon eller dök upp på jobbet dagen därpå, väcktes misstankarna, men deras namn fanns inte med på listorna över offer. Till slut hittades de, på bårhuset, där många döda ännu inte hade identifierats.

Det var ingen tvekan om att det var dottern som låg där på en bår bakom en glasruta, berättar Patricia Correia.

Hur går man vidare efter att det värsta har hänt?

Patricia Correia säger att det finns två alternativ: Antingen sluter man sig inom sig själv, eller så håller man sig i ständig rörelse för att slippa fundera för mycket och för att ge en ny mening i livet. Och det är det hon gör.

– För när man har förlorat sitt enda barn, så frågar man sig vad man alls gör här.

Genom att engagera sig i en anhörigförening för offer för terrorattentaten, håller hon sig upprätt.

Föreningen har fått sitt namn efter datumet när attacken inträffade; 131115. De hjälper dem som överlevt, men som lever med trauma idag, de som är handikappade eller skadade och de som behöver medicinsk eller juridisk hjälp.

Föreningen är också med och arrangerar minnesdagen på söndag, då anhöriga och särskilt inbjudna gäster ska samlas på var och en av de platser som attackerades och avtäcka minnesplakett er.

Patricia Correia, tycker att det är viktigt att konserthuset Bataclan öppnar igen på lördag trots det barbariska som har hänt där. Alternativet; att stänga lokalen för alltid skulle vara som att ge attentatsmännen rätt.

– På samma sätt måste alla andra platser, som också attackerades i Paris, fyllas med liv igen, säger Patricia Correia.

Mer om Årsdagen av Parisattentaten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".