Fortfarande står många bilar kvarlämnade på vägarna runt Stockholmsområdet.
Trafikkaoset det kraftiga snöfallet över Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
P1-MORGON FREDAG 11 NOVEMBER

Snöröjning väcker känslor

Snöröjaren: "Det har varit kaos"
10 min

Det historiskt ymniga snöfallet överraskade många i Mellansverige och skapade kaos i trafiken. Stockholm drabbades särskilt hårt. Och trots stora insatser får snöröjningen kritik.

Stockholmsområdet har upplevt det värsta snöovädret på över 100 år. På ett dygn kom över en halv meter snö vilket ledde till det värsta trafikkaoset på mycket länge.

– Det har varit otroligt hektiskt sen natten till onsdag. Det har varit tufft, säger Arnold Complier, snöröjare och platschef på Svevia.

Sen onsdag morgon har snöröjarna gått på full bemanning för att hinna med. Trots det har snöröjningen inte hunnit med. I går tvingades Essingeleden stänga för att arbetet med att ta bort all snö skulle kunna utföras och det har riktats stark kritik mot den bristande beredskapen för att kunna hantera snön.

Jan-Erik Berggren, journalist på Expressens Allt om Bilar, skrev en uppmärksammad krönika där han menar att en förskoleklass hade plogat bättre än Stockholms stad.

– När man får en snökanon som medför en halvmeter snö på ett dygn då måste vi upprätta framkomligheten för de samhällsfunktioner som vi har, och det innebär att vi prioriterar utryckningsfordon och kollektivtrafik. Stombusslinjen har vi försökt få att gå men även blåljusen, ambulans och brandkår att ta sig till och från sjukhus.

Trots ansträngningarna stod nästintill all busstrafik still i onsdags och under gårdagen var många linjer fortsatt indragna. Även plogbilarna hade svårt att komma fram.

– Det stora problemet är att vi inte kommer fram. Vi hade fyra plogbilar som satt fem timmar i köerna för att ta sig till Essingeleden, och vi skulle åka fyra kilometer. Till slut fick vi poliseskort och det tog fyra timmar till att ta sig fram dit vi behövde åka, säger Arnold Complier, snöröjare och platschef på Svevia.

Det stora problemet menar han är att alldeles för många ger sig ut på vägarna i dåliga däck.

– Folk ger sig ut i det här vädret med sommardäck och vissa lastbilar kör med slitna däck, och de fastnar ju omedelbart. När de fastnar och det blir kö kan inte vi komma fram, säger Arnold Complier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".