"Knyt handen riktigt hårt och be din kompis försöka få loss greppet!" Emilia Ala-Rantala och Daniela Mannola som går i tvåan på gymnasiet gör en konfliktövning under ledning av medlingsexperter från den finländska organisationen Crisis Management Initiative (CMI).
1 av 4
"Knyt handen riktigt hårt och be din kompis försöka få loss greppet!" Emilia Ala-Rantala och Daniela Mannola som går i tvåan på gymnasiet gör en konfliktövning under ledning av medlingsexperter från den finländska organisationen Crisis Management Initiative (CMI). Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Finlands tidigare president, fredspristagaren Martti Ahtisaari, signerar en målning som skoleleverna i Tammerfors gjort.
2 av 4
Finlands tidigare president, fredspristagaren Martti Ahtisaari, signerar en målning som skoleleverna i Tammerfors gjort. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
"Hur många har varit med om en konflikt?" Elever på svenska samskolan i Tammerfors får träna konflikthantering med internationella fredsexperter under "Ahtisaaari-dagen".
3 av 4
"Hur många har varit med om en konflikt?" Elever på svenska samskolan i Tammerfors får träna konflikthantering med internationella fredsexperter under "Ahtisaaari-dagen". Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Anna Mikaela (CMI), Anna Elfving-Gomes och Mikaela Steffansson från CMI tränar konflikthantering med nior och gymnasieelever i Tammerfors.
4 av 4
Anna Mikaela (CMI), Anna Elfving-Gomes och Mikaela Steffansson från CMI tränar konflikthantering med nior och gymnasieelever i Tammerfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Finska skolbarn konflikthanterar

"Kriget börjar nu!"
5:58 min

Fred och konfliktlösning på schemat för att förebygga motsättningar både i skolan och i samhället. Det är något som nu diskuteras i vårt grannland Finland. Vår korrespondent Thella Johnson var med när nior och gymnasieelever i Tammerfors fick besök av fredsförhandlare i världsklass.

Föreläsaren Mikaela Steffansson instruerar kort och koncist:

- Kriget börjar nu!

Strax viftas det med gula, gröna och röda papperslappar i stolsraderna där nior och gymnasieelever sitter i halvcirkel. Prasslet ger så mycket eko i skolaulan att den andra föreläsaren Anna strax ber alla lägga pappren åt sidan. Men först är uppgiften att försätta sig i konflikt med sitt papper, på valfritt sätt, och sedan försöka avvärja eller lösa konflikten med samma papper.

Det är en kall, snöig vintermorgon i Finlands tredje största stad, Tammerfors. I den svenskspråkiga samskolan i centrum har niorna och en gymnasieklass fått besök av den Finlandsbaserade medlarorganisationen Crisis Management Initiative (CMI), för en lektion i fred och konflikthantering.

Föreläsarna Anna och Mikaela berättar fakta om krig och konflikter, hur mycket de kostar i människoliv och pengar. Jämfört med de relativt små summor som går åt i en fredsförhandlingsrunda. CMI är en liten organisation med säten i Helsingfors och Bryssel, som arbetat upp ett stort rykte i världen under de femton år den funnits. Att de är just ett finländskt fredsinstitut gör sitt till. Finland är än så länge ett land som många ser som neutralt. Därför hålls också många förhandlingar mellan stridande parter just på plats i Helsingfors.

– Människor litar på finländare. Det har nog mycket att göra med att många känner till Martti Ahtisaari och hans arbete. Man vet att finländare kan jobba med fredsfrågor och vet vad de sysslar med, säger Mikaela Steffansson som gör sin praktik på CMI:s Afrikaenhet.

Det som brukar kallas för fredsfostran ingår redan idag i den finländska läroplanen. Men det sällan som faktiskt lektionstid läggs på till exempel konfliktlösning, något som grupper av lärare, psykologer och pedagoger i Finland nu efterlyser. Och diskussionerna tar ny fart under de dagar varje år som landets egen fredspristagare och tidigare president Martti Ahtisaari ger sig ut på sin skolturné i samarbete med Finlands utbildnings- och utrikesministerium.

– Vi ser allt fler goda exempel i skolorna på hur elever själva engagerar sig i att lösa sina egna och andras konflikter, säger han. Och det här är ju kunskaper som behövs även ute i arbetslivet, säger Martti Ahtisaari som själv deltar i temadagen i Tammerfors och delar ut pris till den elev som utsetts till "årets medlare".

Kasim Kaader, Emil Mäkelä och Johan Franzen har gått åt sina papperslappar på olika sätt. Johans är ihopskrynklad och också sönderriven. Nu försöker han lappa ihop bitarna. Emil har gjort ett pappersflygplan. De finns en rad saker som kan göra dem arga och tända gnistan till en konflikt, konstaterar de.

– Det som gör mig riktigt arg är när människor som vet att något är fel ändå väljer det alternativet, fast de vet att det är fel, säger Kasim Kaader.

– Och sedan kan det vara så att någon riktar sin aggression mot andra, och sedan säger de att den har fel och börjar göra emot. Och så blir det värre och värre, säger Johan Franzen.

Vad kan man göra åt det då?

– Ja, säg det...man kan tala, säger de.

Eleverna på den här skolan känner till de stora konflikterna i Europa och dess närhet, Östra Ukraina och Syrien är de krigshärdar som kommer på tal under lektionen. Och det är också konflikter som väcker diskussion, både bland elever och lärare. Inte minst den i Ukraina, berättar de. Hur man ska tolka vad som händer i Ukraina? Representerar Putin alla ryssar eller inte?

– Vissa säger att hela Ryssland är dåligt, men jag tror att det finns goda platser där också och att befolkningen är helt ok, säger Johan.

Att världens krig och konflikter kan orsaka konflikter också i skolor och på arbetsplatser i länder där det råder fred är något fredsmäklarna på CMI känner till sen länge. Idag, när länder som Finland och Sverige har blivit hem för allt fler människor som flytt från dessa länder, blir också konflikterna mer synliga här. Något som gör träning i konflikthantering redan i skolan ännu viktigare, anser president Martti Ahtisaari.

- Naturligtvis, då vi har studenter från de länderna där konflikterna fortfarande rasar, som Syrien och även många andra länder. Så nog märks det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".