Haffo kallar s-minister för hora
1 av 2
Foto: TT
Torbjörn Nilsson, politiskreporter på Expressen.
2 av 2
Torbjörn Nilsson, politiskreporter på Expressen. Foto: Sveriges Radio

Kommer fler få gå från M-kansli?

"Oklart var Tobés och Batras gräns går"
6:51 min

M-politikern Delmon Haffo kallade på torsdagen socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp på nätet. Han sparken från Moderaternas partikansli och lämnar alla sina politiska uppdrag. Hur uppskruvat är tonläget i partiet egentligen?

– Alldeles oavsett det höjda tonläget i debatten de senaste åren så är uttalandet anmärkningsvärt naturligtvis, säger Torbjörn Nilsson, politisk reporter på Expressen, som har följt Moderaternas inre partiliv en längre period.

Många har upprörts, inte bara av Delmon Haffos uttalande, utan även av de högljudda skratt som hörs i bakgrunden. Bland annat twittrade Mårten Schultz, som är professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, såhär:

Uttalandet och skratten har lett till funderingar kring vilken kultur det egentligen råder inom Moderaterna. 

– Den generation som nu tar över är ganska krigsskadad av långvarig intern konflikt i ungdomsförbundet. Där har nivån på angrepp och metoder som man anser att man har fått använda varit enormt hög.

I det moderata ungdomsförbundet fanns tidigare stora interna stridigheter, menar Torbjörn Nilsson. Det fanns två falanger i kriget om poster, och ingen av falangerna drog sig för att anklaga andra sidan för fiffel eller för att dra in privatliv.

– Då etableras en annan nivå av vad man får, och inte får, säga om andra människor. Vad är roligt och vad är plumpt? Det tror jag är något som vi såg i det här exemplet.

Efter valet 2014 drog Moderaterna slutsatsen att man förlorade ”slaget om Internet”. Då menade många borgerliga politiker att vänstern hade skruvat upp tonläget med hånande sajter som till exempel Alliansfritt Sverige. Men nu har de hoppat på tåget. Ett exempel är den moderata riksdagspolitikern Hanif Bali – som var med på tiden då striderna i ungdomsförbundet blossade – som har skapat sig ett namn på sociala medier via sin hårda, hånfulla och humoristiska ton.

– Först verkade partiet kolla på honom med viss nervositet, men nu verkar det snarare vara så att man ser honom som en succé och ett framgångsexempel som övriga partiet bör följa efter, säger Torbjörn Nilsson.

Men att Delmon Haffo kallade socialförsäkringsministern för hora verkar ha varit att gå alldeles för långt. Enbart en timme och en kvart efter att filmen blev känd fick Haffo sparken.

– Det finns ju relevanta och irrelevanta angrepp. Och det återstår fortfarande att se var Anna Kinberg Batra och Tobias Tobé tycker att gränsen går, säger Torbjörn Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".