Omdesign av kläder för miljöns skull

6:12 min

Genom återanvändning och omdesign av kläder, så kan livslängden för våra klädesplagg öka från 2 år till 10 år. Det är en av visionerna i projektet Retextile, som drivs i Borås. Projektet är nu på väg att få global spridning.

Hör också reportage av Joel Wendle från Textile faschion centre i Borås.

Textile fashion centre i Borås är en ombyggd textilfabrik, där numera bland andra Textilhögskolan och Textilmuseet huserar. Där drivs också projektet Retextile, vars mål är att bidra till att minska textilindustrins negativa miljöpåverkan. 

I projektets kombinerade ateljé och show room träffar jag designer Anna Lidström, som visar mig några exempel på vad redesign, eller omdesgin, kan handla om. 

– Ett väldigt enkelt exempel: Den här grovstickade tröjan hade väldigt fina sömmar på insidan. Genom att bara vända den utochin och styla den rätt, så kan man lika gärna tänka att det från början var meningen att sömmarna skulle vara så här, säger Anna Lidström.

Idag är medellivslängden för ett klädesplagg omkring två år. Visionen i Retextile-projektet är att den ska öka till tio år, förklarar projektledare Adrian Zethraeus.

– Och vad som möjliggör att ett plagg håller i tio år, det är olika typer av tjänster. Det kan till exempel handla om olika typer av designingrepp, som gör att plagget helt enkelt inte hamnar i insamlingscontainrarna, eller i alla fall inte går till förbränning, förrän efter tio år. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista