Mediechefer vill att regeringen agerar mot Turkiet

8:21 min

I en debattartikel i Aftonbladet idag kräver flera svenska mediechefer ett hårdare agerande mot Turkiet från svensk sida. Sverige bör ställa större krav på Turkiet för att stoppa en utveckling med journalister som fängslas och medier som stängs ner. Hör samtal med Sveriges Radios VD Cilla Benkö, en av de 13 höga mediechefer som har undertecknat debattartikeln, om vad Sverige bör gör för att vända utvecklingen. Hör även utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S).

Utdrag ur debattartikeln:

"I dag har 170 medier stängts ned. 144 journalister sitter fängslade. Turkiet är i dag världens i särklass största fängelse för journalister och rankas på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.
Bara de senaste veckorna har tidningen Cumhuriyets chefredaktör, Murat Sabuncu, gripits tillsammans med flera andra av tidningens medarbetare. De anklagas för "samröre med terrorister"." 

Cilla Benkö drar fler exempel på hur tryck- och yttrandefriheten begränsas i Turkiet och säger att historierna inte tar slut.

– Regeringen, som säger att de värnar tryck- och yttrandefrihet och tycker att det är viktigt för en väl fungerande demokrati, måste göra mer. Ett konkret exempel är det reformsamarbete med Turkiet som drivs av svenska Utrikesdepartamentet. Man har avsatt 610 miljoner kronor som ska fördelas till olika projekt fram till 2020. Av någon obegriplig anledning har de inte sagt att de ska prioritera projekt som är kopplade till det fria ordet. Den prioriteringen har däremot gjorts i samarbeten med länder i östra Europa och på västra balkan, säger Cilla Benkö. 

Kraven är rimliga och det är bra att man pekar på den allvarliga situationen menar Kenneth G Forslund (S), utrikesutskottets ordförande. 

– Den här strategin har ett par år på nacken, om den hade skrivits i dag hade språkbruket blivit ett annat. Men strategin är strategin och inte själva pengafördelningen, så det kan vara möjligt att göra det som Cilla Benkö efterfrågar. Skulle det inte gå så får man titta på utformningen av strategin, säger Kenneth G Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista