Världsmarknadspriset på Brentoljan på en husfasad.
1 av 3
Världsmarknadspriset på Brentoljan på en husfasad. Foto: Tore Guldbrandsöy
Bostadspriserna rasade när oljepriset dök, säger Jan Georg Byberg, fastighetsmäklare i Stavanger.
2 av 3
Bostadspriserna rasade när oljepriset dök, säger Jan Georg Byberg, fastighetsmäklare i Stavanger. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio
Tore Guldbrandsöy räknar med att oljepriset är på väg upp.
3 av 3
Tore Guldbrandsöy räknar med att oljepriset är på väg upp. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio

Oljeprisraset slog hårt - men optimismen är tillbaka

Guldåren är förbi, men analytiker räknar med ökande oljepris
6:11 min

I dag träffas de oljeproducerande länderna inom oljekartellen Opec i Wien, för att försöka enas om ett produktionstak. I Norges oljehuvudstad Stavanger har prisraset på oljan de senaste två åren fått stora konsekvenser i form av omfattande uppsägningar, ett ras på bostadsmarknaden och utslagning av krogar. Men det finns hopp om bättre tider. Hör reportage av Ekots reporter Sören Granath.

Hör också samtal med Kristian Åström, Ekots ekonomikorrespondent.

Kroglivet i den pittoreska stadskärnan har förändrats de senaste två åren, berättar Jan Georg Byberg som är fastighetsmäklare i Stavanger.

När oljepriset låg på över 100 dollar fatet fram till sommaren 2014 hade krogarna goda tider. Nu är det lugnare på kvällarna i stan - och flygbolag har dragit in direktlinjer till oljestaden, berättar han.

Som fastighetsmäklare har Jan Georg Byberg kunnat sett hur priserna på bostadsmarkanden föll när oljepriset störtdök. Från Norges snabbast stigande fastighetspriser för några år sedan - till ett prisras på 10 - 15 procent och i vissa fall ännu mer.

I Stavanger kretsar det mesta kring oljan. Här är det fortfarande tätt mellan internationella företag inom gas och oljeindustrin, alltifrån företag som ägnar sig åt att borra i havsbottnen, konsultfirmor och företag som sysslar med service och underhåll av utrustning.

På en kontortsbyggnad i rött tegel nära hamnen lyser en skylt med siffrorna 45,9. Det är dagsnoteringen i dollar för ett fat Brentolja på världsmarknaden. Brent är den olja som tas upp i Nordsjön.

Inne i byggnaden arbetar Tore Guldbrandsöy - han är chef för Rystad Energys Stavangerkontor och jobbar med att analysera den internationella gas och oljemarknaden.

Oljepriset har i år hämtat sig från den djupa svackan. Ännu är det inte riktigt på en lönsam nivå - som är 50 dollar fatet - men priset är på sikt på väg upp - oavsett om Opec på mötet i Wien i dag fattar några beslut om produktionsbegränsningar, säger han. En sådan faktor är att kostnaderna för att producera den amerikanska skifferoljan väntas stiga.

Framtidstron är stor berättar han, även om många har blivit av med sina jobb inom norsk gas och oljeindustri. Många ny oljefält ska tas i bruk och fram till 2020 räknar analysföretaget med att oljepriset gått upp till 80 - 100 dollar fatet.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".