Videobild på Johan Gustafsson
Johan Gustafsson, som kidnappades 2011 i Mali, visas upp av en al-Qaida-grupp i en video från 2015. Foto: TT

Fem år sedan kidnappningen av Johan Gustafsson

"Jag tycker det känns overkligt och jag måste trycka undan en del av känslorna för att överleva"
12 min

Idag har det gått fem år sedan Johan Gustafsson kidnappades i ökenstaden Timbuktu i Mali av Al Qaidas gren i Nordafrika. Han är den svensk som hållits som gisslan längst tid utomlands och förhandlingarna om att släppa honom fri pågår.

– Vi har inte fått några livstecken på länge. Jag räknar med att det är okej. Hur han mår är svårt att föreställa sig, men jag klamrar mig fast vid det lilla material vi har. Att de behandlas okej, ingen slår dem och de får mat, säger Johan Gustafssons syster Victoria Gustafsson.

2011 hade Johan Gustafsson påbörjat en motorcykelresa. Hans mål var att ta sig från Sverige till Sydafrika. När Johan satt och åt, tillsammans med andra västerlänningar, vid ett hotell i ökenstaden Timbuktu i norra Mali, åkte beväpnade män på flakbilar fram. De beordrades att gå upp på flakbilarna, de bands, och sedan kördes de till öknen.

– Jag har kollat på mediekällor från andra kidnappningar av svenskar och det är ingen annan, som jag har hittat, som har varit kidnappad så här länge, säger Ekots reporter Fernando Arias som har följt Johan Gustafssons fall under en lång tid. 

Johan Gustafsson kidnappades tillsammans med en holländare och en sydafrikan, Stephen McGown.

– Holländaren är idag fri. Förmodligen blev han fritagen av franska specialstyrkor, säger Fernando Arias.

Aqim, al-Qaida i islamiska Maghreb, är de som ligger bakom kidnappningen. Organisationen består av mindre grupperingar som smugglar vapen och knark. De genomför även kidnappningar för att få pengar. 

Under sommaren 2015 började den muslimska bistånds- och hjälporganisationen Gift of the Givers engagera sig i fallet. Gift of the Givers är en sydafrikansk organisation som också arbetar för att få sydafrikanen Stephen McGown fri. De har tidigare lyckats få en kidnappad person i Jemen frisläppt.

– Det som uppmuntrar mig är att kidnapparna vet att vi inte har några pengar, säger organisationens grundare. De har aldrig brutit kontakten med oss, utan fortsätter att förhandla med oss, säger Imtiaz Sooliman, chef för den sydafrikanska organisationen Gift of givers.

Organisationens grundare har varit tydlig med att de vill se en villkorslös frigivning. Det finns inga pengar för att betala en lösensumma. Istället sätter Imtiaz Sooliman sina förhoppningar till att lokalbefolkningen ska försöka påverka kidnapparna att släppa Johan Gustafsson och Stephen McGown.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".