Journalistveteranen Adam Michnik var med och grundande Gazeta Wyborcza, Polens första fria tidning bakom järnridån.
1 av 4
Journalistveteranen Adam Michnik var med och grundande Gazeta Wyborcza, Polens första fria tidning bakom järnridån. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio. Grafik: Nils Lindström
Adam Michnik möter publik efter sin föreläsning i Gdansk.
2 av 4
Tomasz Czarnecki och Jerzy Bałka, ingenjörer från Gdansk-trakten och aktiva i medborgarnätverket KOD, har kommit för att ställa frågor till publicisten och aktivisten Adam Michnik. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Fullsatt i hörsalen på Solidaritetsmuséet i Gdansk. Oberoende vänster-liberala Gazeta Wyborcza är en av Polens största dagstidningar och den som starkast kritiserar Polens regering just nu.
3 av 4
Fullsatt i hörsalen på Solidaritetsmuséet i Gdansk. Oberoende vänster-liberala Gazeta Wyborcza är en av Polens största dagstidningar och den som starkast kritiserar Polens regering just nu. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Tomasz Czarnecki och Jerzy Bałka, ingenjörer från Gdansk-trakten och aktiva i medborgarnätverket KOD, har kommit för att ställa frågor till publicisten och aktivisten Adam Michnik.
4 av 4
Tomasz Czarnecki och Jerzy Bałka, ingenjörer från Gdansk-trakten och aktiva i medborgarnätverket KOD, har kommit för att ställa frågor till publicisten och aktivisten Adam Michnik. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
#yttrandeofriheten - Det fria ordet i världen

Journalistveteranen Adam Michnik får oppositionen i Polen att skratta

Riktar skarp kritik mot polska PiS-regeringen
5:49 min

Regeringen i Polen kritiseras hårt både i hemlandet och utanför Polen för lagändringar som koncentrerat mer makt till regeringspartiet och samtidigt minskat pressfriheten. Detta medan den politiska oppositionen i landet är splittrad och har en mycket svag position i parlamentet.

En som nu uppmanar de oppositionella krafterna att enas för att bekämpa PiS-regeringen är journalistveteranen Adam Michnik som var med och grundade Gazeta Wyborcza, Polens första fria tidning bakom järnridån och idag en av landets största. Vår korrespondent Thella Johnson var med när han höll möte i det gamla Solidaritet-fästet Gdansk.

- Sto lat! Sto lat! Niech zyje, zyje nam...

Publiken stämmer upp i den polska "ja må han leva"-sången när den nyblivna 70-åringen Adam Michnik kommer in på scenen, rökandes en elektrisk cigarett. Den blå lampan tänds varje gång han tar ett bloss och fotograferna knäpper så kamerablixtarna smattrar.

Runt sexhundra personer trängs i bänkraderna i Solidaritetsmuséets stora hörsal i det gamla Leninvarvet i Gdansk. Publiken, de flesta på något sätt aktiva i eller anhängare av opppositionsgrupper i Polen, har blivit lovade en frågestund med kvällens gäst.

Adam Michnik blev i slutet av 1980-talet chefredaktör för den nya dagstidningen Gazeta Wyborcza, "valtidningen" eller "väljarnas tidning" på svenska. I maj 1989 gick det första numret i tryck. Kort därefter hölls de första fria valen i det gamla Östblocket, där fackföreningsrörelsen Solidaritet vann en jubelseger och banade väg för hela Sovjetunionens fall. Adam Michnik har varit chef för Gazeta Wyborcza sedan dess, men de senaste åren har han dragit sig tillbaka från redaktionen på grund av sviktande hälsa. Han har just fyllt sjuttio.

Men sedan en tid tillbaka har Michnik börjat göra sin stämma hörd allt oftare, och riktat skarp kritik mot den polska PiS-regeringen. Men också mot den vänster-liberala opposition som han själv är en del av. Något som gett honom en roll som orädd och oberoende tänkare som många nu söker vägledning av.

- Jag vill att han ska förklara hur han ser på läget i Polen just nu, när regeringen försöker underminera demokratin i vårt land, säger Tomasz Czarnecki.

Han och hans vän Jerzy Bałka, båda ingenjörer från Gdansk-trakten, bär knappar med demokratiröelsen KOD:s symboler på. KOD är den utomparlamentariska oppositionsgrupp som gjort sig känd för stora gatudemonstrationer runtom i Polen det senaste året. Jerzy och Tomasz är aktiva i den lokala delen av KOD här i Gdansk och har kommit för att ställa frågor till Adam Michnik om hur de ska gå vidare i sitt arbete.

- Vi hoppas att han kan ge oss råd om vad vi ska göra, säger Tomasz Czarneki.

Men det blir snabbt uppenbart att kvällens föreläsning också är en sorts "skratt-ventil" för människor som just nu mest är bekymrade, oroliga och arga.

Sedan partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann valet förra året har den nya regeringen inte bara tagit kontroll över de statliga medierna och bytt ut både chefer och många nyhetsankare och redaktören. Den har också, ofta uttalat efter modell från Orbans Ungern, stärkt sitt grepp om en rad myndigheter och institutioner som tidigare varit oberoende och stått för en traditionell maktdelning. Där den styrande majoriteten inte kunnat bete sig hur som helst utan att granskas och prövas, inte minst ett fristående rättsväsende.

Nu anser många att Polen är på väg att börja likna en polisstat där justitieministern, sen en lagändring PiS drivit igenom, även är riksåklagare och både kan initiera och lägga sig i enskilda rättsprocesser och där författningsdomstolen, den högsta instans som ska granska och överpröva nya lagar, är ur funktion på grund av den konflikt som regeringen och oppositionen har om hur Polens konstitution ska tolkas.

Mitt i allt detta agerar Adam Michnik närmast som en standupkomiker. Han drar skämt efter skämt om PiS politik. Till exempel om deras slogan att "Polen som länge gått på knäna nu ska resa sig upp, som en stark häst".

- Men tyvärr, säger Adam Michnik teatralt, hästarna dog...

Tidigare i år uppmärksammades hur två kapplöpningshästar på Janów Podlaski-stuteriet, den Polska statens anrika hästuppfödning i östra Polen, dött och personal börjat sparkas under märkliga omständigheter.

- Och förresten, att använda hästar som politisk metafor, fortsätter Michnik. Det är väl annars något som vi brukar förknippa med Putin?

Efter sitt framträdande signerar han böcker åt en lång kö av åhörare. Jag får då chansen att ställa fråga om hur han ser på läget för pressfriheten i Polen just nu. Då är han desto allvarligare.

- Situationen för oberoende medier i landet är mycket svår just nu. Vi är under en kraftfull attack från regeringen och jag kan bara hoppas just nu att vi ska kunna slå tillbaka med ännu mer kraft, säger Adam Michnik.

Under frågestunden med publiken i Gdansk är han tydlig med sin åsikt att den polska vänstern, som just nu helt saknar representation i parlamentet, har stora problem och måste förnya sig. Och framför allt måste de enas och bilda en allians, om det alls ska finnas någon chans för en samlad liberal opposition att vinna nästa val i Polen.

Mer om #yttrandeofriheten – Det fria ordet i världen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".