SR
1 av 3
Cicki Storm Malmgren har MS och är orolig att bli av med sin assistans. Foto: Karin Wettre
Cicki
2 av 3
Cicki Storm Malmgren i Västerås har MS sedan hon var 16 år. Hon har därför assistans 17 timmar om dygnet eftersom hon behöver hjälp med det mesta. Nu är hon orolig för att bli av med den. Hennes dotter Sanna är en av assistenterna. Foto: Karin Wettre
Lise
3 av 3
Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, säger att allt fler funktionshindrade blir av med sin assistans på grund av hårdare praxis från Försäkringskassan. Foto: Karin Wettre
P1-MORGON FREDAG DEN 2 DECEMBER

Assistansersättningens lagliga grund

Therese Bäckman, doktor i offentlig rätt: Domarna har haft en exkluderande effekt
11 min

Handikapprörelsen har manifestationer över hela landet på lördag för att värna om assistansersättningen. Det har blivit svårare för vissa funktionshindrade att få assistans efter att Försäkringskassan ändrat sin praxis efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Hör reportage av Karin Wettre. Hör också samtal med Therese Bäckman, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet, om vad som gäller och varför frågan seglat högt upp på dagordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".