Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON FREDAG 9 DECEMBER

Nazister på frammarsch

Uppdaterat fredag 9 december 2016 kl 08.11
Publicerat fredag 9 december 2016 kl 05.00
Hillevi Engström: Vi måste mobilisera hela civilsamhället
5:41 min
Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
1 av 2
Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Sveriges Radio
Nordiska motståndsrörelsens demonstration på Mynttorget i Stockholm i mitten av november.
2 av 2
Nordiska motståndsrörelsen, på bilden vid demonstration i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

En ny granskning visar att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen växer.

Vår reporter Veronika Karlsson begav sig till Borlänge, en kommun där organisationens aktiviteter varit märkbara i år.

Hillevi Engström är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I en kommentar till kartläggningen säger Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, att det viktiga nu är att civilsamhället går samman mer än idag. Detta för att motverka de som inte tror på människors lika värde.

– Nordiska Motståndsrörelsen har ett skrämselkapital och hetsar. De skrämmer människor och är högljudda men få. Direkt efter exempelvis en manifestation av dem är det viktigt att bland annat skolor ta upp frågor om lika värde.

Hillevi Engström pekar också på vikten av att landets kommuner bildar sig en bättre uppfattning om hur stödet för högerextrema organisationer ser ut just hos dem och samtidigt mobilisera civilsamhället för att stävja deras stöd.

– Det finns en risk att dessa frågor glöms bort mellan varven, men de måste ständigt diskuteras, även hemmavid. Vi som tror på demokrati och alla människors lika värde måste stå upp för det och ha bra argument, säger Hillevi Engström.

Det här är Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk organisation vars målsättning är att genom revolution etablera ett nationellt och totalitärt styre.

De militära influenserna är tydliga och organisationsstrukturen är strikt hierarkisk, sluten och präglas av krav på disciplin. NMR är en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön idag och flera av organisationens medlemmar har dömts för olika våldsbrott. Ett av de mest kända fallen där någon dömts gällde våldsamt upplopp i stockholmsförorten Kärrtorp 2013.

NMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Nationell Ungdom avvecklades 2006 och aktivisterna ombads söka medlemsskap i Svenska motståndsrörelsen istället.

Organisationen kallade sig förut för Svenska motståndsrörelsen.

Källa: Säkerhetspolisens årsrapport 2009, Stiftelsen Expo, Nordiska motståndsrörelsens partiprogram

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".