Slite hamn Erik Ridderstolpe
Foto: TT/Sveriges Radio

Wallström möter lokalpolitiker om Gotlands säkerhet

"Man tror att Ryssland kommer lägga sensorer längs ledningen"
4:55 min

Erik Ridderstolpe, politikreporter på Ekot, om varför uthyrningen av Slite hamn är så känslig.

Snart fattar Gotland beslut om Slite hamn ska hyras ut till ryskägda gasprojektet Nord Stream 2, något bland annat Överbefälhavaren, ÖB, har varnat för.

I dag möter utrikesminister Margot Wallström (S) de gotländska politikerna i ett samtal om de säkerhetspolitiska aspekterna.

– Uthyrningen av hamnarna är det enda sättet där Sverige ren konkret kan påverka det här projektet, man kan fördröja och försvåra det lite grann. Men själva gasledningen kommer gå på internationellt vatten, och den är det mycket svårt – nästa omöjligt – att påverka för Sverige, säger Erik Ridderstolpe, politikreporter på Ekot.

ÖB Micael Bydén är mycket kritisk, vad är det för risker han ser?

– All utredning som svenska försvaret gjort om detta är hemlig, men det som kommit fram i bland annat försvarsutskottet är att man tror att ryska armén kommer lägga sensorer längs den nya ledningen. Och då kommer ryssarna kunna uppfatta fartygsrörelser. Så om svenska fartyg rör sig i närheten kommer ryska marinen kunna se det. Dessutom vill försvarsmakten inte heller att hamnen i Slite ska vara upptagen så länge, det handlar om två år.

Det kan ju handla om att markera mot Ryssland – hur skulle ett nej uppfattas av Ryssland?

– Det skulle inte Ryssland tycka om. Sverige har ju också civila projekt och mycket kontakter med Ryssland. Ryssland skulle kunna svara med att försvåra för svenska intressen som behöver ryska statens tillstånd. Men exakt vad som skulle hända i relationen mellan Sverige och Ryssland vet vi inte.

Om några dagar ska gotlänningarna fatta ett kommunlat beslut. Ändå ska Margot Wallström idag träffa de gotländska politikerna och prata om de säkerhetspolitiska aspekterna. Varför hålls det mötet?

– Det är för att regeringen vill visa aktivitet och att de tar allvarligt på den här frågan. Det har blivit en fråga i den försvarspolitiska diskussionen, framförallt Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna, som började med att interppellera flera gånger i riksdagen och Wallström har fått svara. Nu idag kommer även försvarsminister Peter Hultqvist vara med. Det är ett informationsmöte. Och regeringen kan inte påverka det kommunala beslutet, det är kommunalt självstyre.

Hur sannolikt är det att regeringen skulle stoppa kommunernas planer på att hyra ut Slite hamn?

– Det är ganska osannolikt utifrån vad jag fått fram. Men man vet aldrig hur långt den här politiska diskussionen går. Och bakom ligger Ryssland mer aggresiva politik – med annekteringen av Krim, striderna i Syrien och förstärknignen av miltiära förmågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".