Fotbollar på plan
Foto: Jon Olav Nesvold/TT

43 svenska fotbollsspelare misstänkta för matchfixning

"Vi har granskat det här i flera år"
4:00 min

43 fotbollsspelare som har spelat i Sveriges högsta ligor misstänks för att ha fixat matcher. Det avslöjar Dagens Nyheter och Uppdrag Granskning i dag.

Hemliga dokument som redaktionerna har tagit del av visar att åtta matcher i superettan förra året kan ha varit riggade.

P1-Morgon pratade med Magnus Svenungsson, reporter på Uppdrag Granskning, om avslöjandet.

De båda redaktionerna har fått tillgång till hemliga dokument från företaget Sportradar, som sammanställer listor över matcher som med olika sannolikhetsgrad bedöms ha varit uppgjorde. Det är i de här listorna som de 43 spelarna i allsvenskan och superettan ska ha dykt upp.

– Sportradar analyserar matcher, som börsen bevakar kursrörelser för aktier, så bevakar de hur folk spelar på de olika spelbolagen. Men de är också på plats med rapportörer som rapporterar från matcherna, säger Magnus Svenungsson, reporter på Uppdrag Granskning, som tillsammans med DN:s reporter Jens Littorin har genomfört granskningen.

– Man har sett att det har skett onaturliga spel, det har skett stora insatser på att det till exempel ska bli mer än tre eller fyra mål i en match. Eller att man har sett att ett lag ska vinna matchen. Sen har man sett detaljer som att spelare har uppträtt märkligt på matcher i samband med avgörande insatser, orsakat straff eller så.

I Sverige skulle ett helt fotbollslag kunna gå samman och bestämma, vi förlorar den här matchen i dag.

Magnus Svenungsson reagerar på att ingenting sker med de misstänkta spelarna.

– Det vi ser är att polisen har väldigt mycket detaljerade uppgifter om fotbollspelare och deras kontakter med matchfixare. Vi har Sportradar som tydligt ser i sin dataövervakning att det sker orimliga spel på matchresultat och saker som ska hända – och sen är det ingenting som händer. Jag tror att idrottsförbunden är väldigt rädda att fronta det, för det blir en väldigt negativ reklam. Klubbarna är livrädda för det hotar deras sponsorer.

Den främsta anledningen är dock att det i dagsläget inte finns någon lag mot matchfixning, säger han.

– Det är så galet, att i Sverige skulle ett helt fotbollslag kunna gå samman och bestämma, vi förlorar den här matchen i dag, vi satsar en massa pengar och vinner. Det finns inget brott i det här, det finns ingen matchfixningslag i Sverige, säger Magnus Svenungsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".