Tomás Huertas, Angélica Castro och Noelia Esquivel studerar journalistik i Costa Rica, som ofta toppar listor över pressfrihet i Latinamerika.
1 av 2
Tomás Huertas, Angélica Castro och Noelia Esquivel studerar journalistik i Costa Rica, som ofta toppar listor över pressfrihet i Latinamerika. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Yanancy Noguera grundade journalistskolan Punta y Aparte eftersom "Costa Rica är en bra och trygg grogrund för att göra nyskapade journalistik."
2 av 2
Yanancy Noguera grundade journalistskolan Punta y Aparte eftersom "Costa Rica är en bra och trygg grogrund för att göra nyskapade journalistik." Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Är yttrandefriheten i Costa Rica på väg att förändras?

"Pressfriheten är något alla costaricaner värnar om"
6:07 min

I vår serie om yttrandefriheten runt om i världen har turen kommit till Costa Rica – som brukar toppa listan över pressfrihet i Latinamerika.

Till skillnad från många andra länder på kontinenten har Costa Ricas journalister stort svängrum och slipper arbeta under hot. Men är det på väg att förändras?

Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från San José.

Noelia Esquivel tar upp mobilen och visar multimedia-reportaget hon gjort inifrån Costa Ricas kvinnofängelse. Noelia går andra terminen på journalistskolan Punta y Aparte i San José, tillsammans med Angélica Castro och Tomás Huertas.

De trängs på en bänk utanför klassrummet och pratar hela tiden i mun på varandra. Alla tre vill satsa på nätjournalistik när de tar examen. Tomás funderar på att göra en satirshow om nyheter, i stil med amerikanska Late Show, fast på nätet.

Jag frågar studenterna om det är något som de inte vågar rapportera om. De tänker efter länge, och svarar sedan: Nej.

– I Costa Rica kan journalister rapportera om vad som helst, säger Angelica, den enda regeln är att man måste vara trevlig.

– Jag tänker ofta på hur jag formulerar mig, men inte för att jag fruktar för mitt liv, utan för att jag är rädd för att någon kan bli arg, säger Tomás Huertas och skrattar.

Studenterna är alla väl medvetna om att Costa Rica är ett lysande undantag i en region där många journalister hotas, kidnappas och mördas.

Varför är det så?

– Costa Rica har haft demokrati i över 100 år, vi har inte haft ett enda krig på 70 år, och vi har inte samma problem med gängvåld som våra grannländer. Kanske har det bidragit till att vi alltid hamnar i topp på listan över yttrandefrihet, säger Angélica Castro.

– Dessutom är pressfriheten något alla costaricaner värnar om. Nyligen hotade chefen för en statlig bank att sluta annonsera i en tidning som kritiserat honom. Det blev ramaskri, banken anklagades för att försöka censurera medierna, säger Tomás Huertas.

Inne i San Josés centrum träffar jag Iary Gomez, chef och ansvarig utgivare för tidningen Diaro Extra.

– Samma dag som vi publicerade kritik mot centralbankschefen ringde han för att ställa in den planerade annonskampanjen som vi redan kommit överens med banken om. Det var ett sätt att försöka tysta oss, säger Iary Gomez, och visar den anmälan hon gjorde till den Interamerikanska Pressnämnden, som mäter yttrandefrihet i Latinamerika.

Iary Gomez anmälan ledde till att Costa Rica för första gången fick en varning av Interamerikanska Pressnämnden, som annars mest brukar fokusera på Venezuela, El Salvador, Mexiko och andra länder där journalister utstår dödshot och repressalier från myndigheterna.

– I Mexiko, Kuba och Venezuela har yttrandefriheten begränsats bit för bit. Vi kan få samma problem här om vi inte är på vår vakt, säger Iary Gomez.

Jag frågar om hon inte går för långt när hon jämför Costa Rica - ett land som brukar toppa listorna över pressfrihet - med Kuba, som ligger i botten.

– Jag jämför inte, men jag tycker det är viktigt att reagera i god tid, svarar Iary Gomez.

Tillbaka på universitetet träffar jag Yanancy Noguera, välkänd journalist i Costa Rica och grundare av journalistskolan Punta y Aparte. Hon tycker att Iary Gomez överdriver problemen och konstaterar att annons-bråket ändå får ses som ett undantag, ingen praxis.

– I Costa Rica har vi starka institutioner, och en tradition av ständiga regeringsbyten, inte alls samma auktoritära kultur som finns i våra grannländer. Det har gynnat pressfriheten och underlättat för oss journalister. Men tryggheten har kanske gjort oss tillbakalutade. Vi gör inte lika bra undersökande journalistik som våra kollegor i resten av Centralamerika, som de senaste åren startat flera oberoende nyhetssajter, säger Yanancy Noguera.

– Costa Rica är väldigt lugnt. Här lever vi inte under dödshot eller censur, vi är priviligierade. Det är just därför jag startat journalistskolan Punta y Aparte! Eftersom jag insåg att Costa Rica är den perfekta grogrunden för att göra utmanande, ny, journalistik – utan att riskera livet, säger Yanancy Noguera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".