Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
Jag tycker om att vara med hönsen, säger dementa 90-åriga Dorothy Marsh i Gateshead och 84-åriga väninnan Elsie Moorey uppskattar att mata dem och plocka ägg.
1 av 5
Jag tycker om att vara med hönsen, säger dementa 90-åriga Dorothy Marsh i Gateshead och 84-åriga väninnan Elsie Moorey uppskattar att mata dem och plocka ägg. Foto: Johan Bergendorff / SR
För att sprida Henpower, och öka de dementas självförtroende och glädje så reser pensionerade sk hensioners runt med hönor och visar upp på demensboenden och sjuksköterskeutbildningar för att hentusiamera fler för hönsterapi.
2 av 5
För att sprida Henpower, och öka de dementas självförtroende och glädje så reser pensionerade sk hensioners runt med hönor och visar upp på demensboenden och sjuksköterskeutbildningar för att hentusiamera fler för hönsterapi. Foto: Equal Arts
-- Hönorna har förändrat vården på demensboendet dramatiskt, anser föreståndaren Joanne Matthewson på Shadon house
3 av 5
-- Hönorna har förändrat vården på demensboendet dramatiskt, anser föreståndaren Joanne Matthewson på Shadon house Foto: Johan Bergendorff / SR
Vi hoppas Henpower projektet fortsätta växa för att dementa ska få goda liv på boenden, säger Dominic Carter på patientorganisationen Alzheimer´s Society.
4 av 5
Vi hoppas Henpower projektet fortsätta växa för att dementa ska få goda liv på boenden, säger Dominic Carter på patientorganisationen Alzheimer´s Society. Foto: Johan Bergendorff / SR
Det funkar bara om personalen är beredda att ta hand om hönsen, berättar Jos Forester-Melville, projektledare på Equal Arts
5 av 5
Det funkar bara om personalen är beredda att ta hand om hönsen, berättar Jos Forester-Melville, projektledare på Equal Arts Foto: Johan Bergendorff / SR

Hönorna har ändrat demensvården dramatiskt

Henpower vill sprida glädje och självförtroende
5:00 min

Flera hundra dementa i England behandlas genom att umgås med hönor. Metoden kallas Henpower och har spritt sig snabbt de senaste fyra åren och testas nu även i bland annat i Holland och Australien. En utvärdering visar att depression och ensamhet hos de äldre minskar tack vare hönorna. Hör  reportaget av Johan Bergendorff, vår globala hälsokorrespondent.

På ett bord i allrummet på Shadons demensboende i Gateshead i nordöstra England står hönan Martha och blickar in i 90-åriga Dorothy Marshs ögon. Dorothys säger att hon pratar med hönan medan hon smeker dess lena fjäderdräkt.

- Jag tycker om att vara med hönsen, de är så charmiga och de verkar tycka om mig också, säger Dorothy Marsh som sedan lockar hönan Martha att umgås också med 84-åriga väninnan Elsie Moorey som sitter intill.

- Jag älskar att plocka ägg på morgonen i demensboendets hönshus, säger Elsie Moorey och berättar att hon lärt sig hur man ska mata och sköta dem.

– Hönorna har förändrat vården på demensboendet dramatiskt, anser föreståndaren Joanne Matthewson, och hon kommer inte på något negativt att säga om dem.

Hönsfjärderallergi är mycket ovanligt, och under fyra år har ingen skadats av vassa näbbar eller klor hos de extremt tama hönsen. Att klappa dem lugnar oroliga beteenden hos de dementa och att sköta om dem blir en del av de dagliga aktiviteterna både för boende och personal och nått att samtal om. Just då bajsar hönan Martha rakt på matbordet.

Visst kan det hända en olycka, skrattar Joanne Matthewson, men det är ett litet pris och jämför man med hundar och katter som bara blir besökare på hemmet så är det en stor fördel med terapidjur som man kan ha permanent på hemmet.

Projektet med Henpower började med att en dement man hela tiden sprang till ytterdörren och var aggressiv. Han ville ut till sina flickor. Efter ett tag listade Joanne utmed hjälp av frun att det var hönsen han haft på kolonilotten som han ville sköta om, så hon bad frivilligorganisationen Equal Arts som sköter kulturaktiviteter på boendet att skaffa in några. Mannen blev som förbytt och de andra boende ville också gulla med hönsen. Fler demens- och trygghetsboenden blev intresserade.

Ett nationellt lotteri bidrog med en miljon pund till hönsproektet så att det kunde utvärderas vetenskapligt av forskare från Northumbria University. Den lilla studien på 50 dementa visade att de blev mindre deprimerade och ensamma av hönsterapin. Dessutom fanns demensboenden som rapporterade att de kunde minska på antipsykotisk medicinering till de gamla, men för att veta säkert om hönsen har den effekten planeras nu en betydligt större vetenskaplig studie med jämförelsegrupper.

Frivilligorganisationen Equal Arts har låtit hönsen bli ett tema när de dementa skulpterar, skapar bilder, gör filmer och berättelser eller sjunger sånger. Ofta tillsammans med skolbarn i närheten för att överbrygga generationsbarriärer. Henpower har fått pris av premiärministern och spritt sig från staden Gateshead till 35 demensboenden i hela England och nu även till Holland, Australien, USA, Kanada och Taiwan.

På den brittiska patientorganisationen Alzheimer´s Society har man precis kommit med en rapport som visar att en tredjedel av personalen som jobbar inom hemtjänst och äldreboenden helt saknar utbildning kring demens och att gamla drabbas av vanvård med liggsår, vätskebrist och undernäring.

Fixa demenvården kräver Alzheimer´s Society av brittiska regeringen och talespersonen Dominic Carter tror att Henpower kan vara en del i att göra livet bättre för alla med sviktande minne.

– Henpower projektet uppmuntrar folk att prata med varandra och skratta vilket är fantastiskt och vi hoppas att projekt som det här kommer att fortsätta växa för att tillåta att dementa får goda liv på boenden, säger Dominic Carter.

För att sprida Henpower, som är en ordlek med ordet empower alltså att öka de dementas självförtroende och egenmakt så reser ett tiotal pensionerade hensioners runt med hönor och visar upp på demensboenden och sjuksköterskeutbildningar för att hentusiamera fler för hönsterapi.

Det funkar bara om personalen är beredda att ta hand om hönsen och gillar idén, berättar Jos Forester-Melville som är projektledare på Equal Arts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".