Marknadsstånd på Jamtli Julmarknad
Jamtli julmarknad i Östersund i år. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
P1-MORGON ONSDAG 21 DECEMBER

"Hög polisiär närvaro under julhandeln"

Jonas Hysing, chef för polisen taktiska råd: Vi är på plats
4:34 min

Svensk polis har relativt goda förutsättningar att hantera ett terrordåd i julhandeln, enligt myndighetens taktiska råd.

Efter attentatet i Berlin har oron ökat för attentat på andra håll i Europa och flera länder har höjt beredskapen.

I Sverige finns flera hundra julmarknader och julruschen pågår för fullt. Men enligt Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet vid polisen, finns inte något förhöjt hot mot någon av julmarknaderna i Sverige 

– Mig veterligen finns inget specifikt hot just mot julmarknader (i Sverige). Men en julmarknad är ett sånt ställe där många personer samlas, och sedan tidigare vet vi att ställen där många människor samlas utgör också ett potentiellt mål för ett terrorattentat. Det har vi exempelvis sett i kollektivtrafiken, fotbollsmatcher och andra evenemang, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet vid polisen, till P1-morgon.

Vad har man gjort för att öka säkerheten på julmarknader?

– Julmarknader och julhandel är föremål för polisens intresse av många skäl: det är många som är brottsaktiva då, det finns ficktjuvar och stölder. Så vi har ändå en ganska hög polisiär närvaro under hela julhandeln, och julmarknaderna inbegripet.

Dessutom har Sverige generellt sett goda möjligheter att hantera terrorattentat, enligt Jonas Hysing.

– Vi har en beväpnad poliskår i Sverige, det är inte alla som har det. Vi jobbar två och två – det vi kallar dubbelpatrull – det är inte alla som har det heller. Vi har samma radiosystem, skyddsutrustning och välutbildad polis. Så förutsättningarna är ganska goda, och vi är på plats, säger han.

Och fler poliser nu under julhandeln, som jag förstod det?

– Ja, men inte bara med anledning av händelsen i Berlin.

Liseberg i Göteborg uppger att de har Sveriges största julmarknad. Nöjesparken har vidtagit åtgärder efter det misstänkta terrordådet i Berlin på måndagen.

– Vi har nu återigen börjat fundera i nya tankebanor och scenarion. Efter händelsen i Berlin har vi nu bemannat med fler ordningsvakter och värdar än vi har en normal tisdag, för att öka synligheten och visa att vi bryr oss, säger Anders Friedhäll, säkerhetschef vid Liseberg till P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".