Det regeringskritiska medborgarnätverket KOD demonstrerar i skift utanför Sejmen, det polska parlamentet, sedan snart en vecka tillbaka.
1 av 4
Det regeringskritiska medborgarnätverket KOD demonstrerar i skift utanför Sejmen, det polska parlamentet, sedan snart en vecka tillbaka. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
”Vi kräver att talmannen avgår!” Lastbilschauffören Wojtek Mlonka som demonstrerar med medborgarnätverket KOD utanför Sejmen, det polska parlamentet, intervjuas av Thella Johnson.
2 av 4
”Vi kräver att talmannen avgår!” Lastbilschauffören Wojtek Mlonka som demonstrerar med medborgarnätverket KOD utanför Sejmen, det polska parlamentet, intervjuas av Thella Johnson. Foto: Magdalena Domeradzka.
Den här gången har oppositionen gått för långt, anser Marek Suski, parlamentsledamot för Lag och Rättvisa (PiS). Regeringspartiet har fördömt oppositionens protester och blockad av plenisalen i Sejmen.
3 av 4
Den här gången har oppositionen gått för långt, anser Marek Suski, parlamentsledamot för Lag och Rättvisa (PiS). Regeringspartiet har fördömt oppositionens protester och blockad av plenisalen i Sejmen. Foto: Magdalena Domeradzka.
Polsk polis hårdbevakar Sejmen, parlamentet i Warszawa sedan nya politiska spänningar uppstått efter protestaktioner.
4 av 4
Polsk polis hårdbevakar Sejmen, parlamentet i Warszawa sedan nya politiska spänningar uppstått efter protestaktioner. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Polacker utleda på politiskt kaos

"Vi kräver att talmannen avgår"
5:35 min

Idag väntas EU-kommissionen än en gång kommentera utvecklingen i Polen och den granskning av nya omdiskuterade lagar i landet som man inledde för snart ett år sedan. Samtidigt har den politiska krisen i Polen förvärrats. Många polacker har fått nog av politikernas totala brist på samarbete. Här är ett reportage från vår korrespondent Thella Johnson.

Protesterna utanför parlamentet i Warszawa har pågått i nästan en vecka. Därinne i plenisalen sitter en grupp ledamöter från oppositionen och vägrar flytta på sig förrän de fått igenom vissa krav. Polens regering har fördömt protestaktionerna som ett försök att destabilisera samhället. Samtidigt har många invånare fått nog av politikernas totala brist på samarbete. Vissa av dem talar om politisk depression.

- Jacek orkar inte slutföra meningen, utan ber istället om ursäkt och vänder sig hastigt om, och går sen bort några meter och ställer sig och röker.

Nej, jag känner mig inte alls bra, var det han hann få fram innan tårarna kom. Han står utanför parlamentet i Warszawa och betraktar kravallpoliserna och demonstranterna som befunnit sig här i fem dagar.

Jacek är pensionerad journalist, som pratar svenska eftersom han bott en tid i Sverige som ung. Nu funderar han allvarligt på att lämna Polen igen, för han har inte mycket hopp om framtiden för sitt land, där misstron mellan människor har vuxit sig så stor.

- Inte ens kyrkan betyder någonting nu. De bestämde sig för att ställa sig på den ena sidan, inte vara en enande kraft som de var en gång i tiden. Folket är delat igen och det är inte alls bra för samhället, säger Jacek.

Poliserna syns precis överallt. De flesta bär vanlig uniform, en del är fullt kravallutrustade. De står i klungor på tio i gathörn, framför grindar och längs trottoaren, där det sedan ett par dagar tillbaka löper kravallstaket.

Det som började som en regeringskritisk protest av och för polska journalister som skulle få nya förhållningsregler för vistelse i parlamentsbyggnaderna, har utvecklats till en kris som hotar att sträcka sig över julhelgerna eller ännu längre. Ingen vet.

Sedan i fredags kväll finns grupper av demonstranter här framför Sejmen under dygnets alla timmar, och i andra delar av Warszawa och Polen har människor samlats till stöddemonstrationer. Men det har även hållits stödmanifestation för regeringspartiet PiS.

- Det här är hemskt. När partierna inte kan komma överens splittrar det också människorna i samhället, säger Zofia medan hon skyndar förbi den lilla julmarknaden på Plac Konstytutcji.

- Hur det kommer att utvecklas härifrån vill jag inte ens gissa, vi är för delade just nu, säger hon.

Protesterna mot PiS-regeringen har varit mer eller mindre konstanta i ett års tid. I Polen finns idag två politiska läger med två vitt skilda världsbilder. Regeringssidan anser att oppositionen är dåliga förlorare som vägrar acceptera fjolårets valresultat. Oppositionen kräver att regeringen drar tillbaka de nya lagar de introducerat gällande författningsdomstolen i Polen och landets statliga medier, som PiS-regeringen tagit ett starkare grepp om.

Efter helgens kontroverser har bägge nu ytterligare punkter på sina listor:

Oppositionen anser att PiS missbrukar sin majoritet i parlamentet och i fredags genomförde en olaglig votering om statsbudgeten, utan insyn och möjlighet för alla politiker att rösta. Därför fortsätter de att ockupera plenisalen tills omröstningen genomförs på nytt, förklarar en av de protesterande ledamöterna Rafal Trzaskowski, på telefon inifrån den låsta salen.

- Vi är beredda att sträcka ut en hand om vi får löfte om att voteringen görs om. Den gick till på ett skandalöst vis, säger Rafal Trzaskowski.

Han och hans kollegor har kunnat ses på videofilmer inifrån plenisalen där de stod och ropade slagord om fri press och trängde ihop sig runt talarstolen för att störa sessionen där nästa års budget skulle röstas om innan parlamentet gick på julledigt. Men majoriteten flyttade då omröstningen till ett annat rum, där varken press eller alla ledamöter från oppositionen släpptes in. Nu verkar ingen av parterna riktigt veta hur de ska ta sig ur den urspårade situationen.

En av PiS parlamentariker, den mångårige ledamoten Marek Suski, kallar oppositionens agerande oansvarigt.

 - Den här gången har de faktiskt gått för långt. Att blockera parlamentssalen och talmannens stol är inte acceptabelt på något sätt, säger han.

Inne bland julmarknadsstånden på Plac Konstytucji står Agnieszka och hennes familj och säljer verktyg av choklad, skruvmejslar, skiftnycklar och hammare i kakaopudrad tryffel.

- Vi har förstås alltid haft olika åsikter och det har funnits olika partier. Men som det är nu, det är extremt. Och det känns som om politikerna talar till oss på ett sätt som ska röra upp våra känslor ännu mer, säger Agnieszka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".