Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Kwame Rose visar ett annat Baltimore

Uppdaterat torsdag 29 december 2016 kl 05.06
Publicerat tisdag 17 januari 2017 kl 05.00
"Våra unga röster har betydelse"
(5:45 min)
Kwame Rose, aktivist som vill visa en annan sida av Baltimore.
1 av 5
Kwame Rose, aktivist som vill visa en annan sida av Baltimore. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
En väggmålning av Kwame Rose, på en av Baltimores biltvättar.
2 av 5
En väggmålning av Kwame Rose, på en av Baltimores biltvättar Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
En lokal trädgård i Baltimore, ett stenkast från korsningen där Freddie Gray greps.
3 av 5
En lokal trädgård i Baltimore, ett stenkast från korsningen där Freddie Gray greps. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
En väggmålning av Freddie Gray, som dog i samband med ett polisingripande i Baltimore 2015.
4 av 5
En väggmålning av Freddie Gray, som dog i samband med ett polisingripande i Baltimore 2015. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
The kids safe zone, som skapades efter upploppen i Baltimore 2015.
5 av 5
The kids safe zone, som skapades efter upploppen i Baltimore 2015. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Aktivisten Kwame Rose fångades på film när han skällde ut Fox News reporter under upploppen i Baltimore 2015. I dag är han en av stadens starkaste röster för förändring.

– Vi ville att det skulle påverka handeln och turismen så att komma ner hit var symboliskt. Så här stod nationalgardet och det var läskigt att se. Men folk fortsatte bara med sitt vardagliga liv som om det som hände oss inte var på riktigt.

Kwame Rose står på ett torg nere i hamnområdet i Downtown Baltimore. Runt omkring står skyskrapor med kontor, hotell och köpcentrum. Det var hit protesterna spred sig i april 2015, efter att afroamerikanen Freddie Gray dött efter att ha brutit ryggen i samband med ett polisingripande. Demonstranterna ville att protesterna skulle få uppmärksamhet och påverka handeln och turismen, så därför kom de ner hit, berättar Kwame.

Vi träffas på hans favoritkafé nere i hamnen. Han är ledigt klädd i en armégrön t-shirt och en tunn jacka i samma färg. Hans grågröna blick är intensiv och under intervjun ställer han nästan lika många frågor till mig som jag till honom.

I dag är han en av de starkaste rösterna för aktivism och förändring i Baltimore. Han är en återkommande skribent på USA Today och han, som själv hoppade av college, föreläser nu på högskolor och universitet över hela landet. När någon råkar ut för en situation där de tycker de blivit orättvist behandlade av polisen är det honom de skickar filmerna till, berättar Kwame.

– Jag får leva ut min och mina vänners upplevelse. Jag är förstärkaren och folk kommer till mig med information.

Men det var inte planerat att det skulle bli såhär. Allt förändrades när han fångades på film under protesterna förra året, diskuterandes med Fox News reporter Geraldo Rivera.

– Min poäng var att han inte såg människorna han rapporterade om som människor. Han såg inte oss som sina jämlikar, utan som kriminella. Jag ville få honom förstå att vi var där ute av en anledning, det var inte som ett av de upploppen som händer när ett fotbollslag förlorar eller något sådant. En man dog och det händer alldeles för ofta.

Videon blev snabbt viral och Kwame Rose berättar hur allt förändrades över en natt. Han säger att han fick sparken från sitt jobb på ett av stadens finaste hotell och att han började bli trakasserad av polisen, mer än vanligt.

– Dagen efter den videon omringade polisen mitt hem. Det var utegångsförbud så vi var tvungna att vara inne klockan tio, men jag satt på mitt tak och rökte en cigarett som jag gör varje kväll. Då kom  polisen och omringade mitt hus och sa att jag måste gå in. Först sa jag nej, men sen bestämde jag mig för att gå in, berättar Kwame Rose.

Vi börjar promenera längs en av avenyerna i Baltimore och ser samtidigt hur staden förändras. Från polerade downtown till kvarter som håller på att gentrifieras, där det rustas upp och folk med högre inkomst flyttar in. Här kan man, som Kwame uttrycker det, "ser hipsters mingla med dopeheads". Bara ett kvarter längre bort där hela längor med hus är igenbommade och står och förfaller. Där ingen bryr sig om att rusta upp eftersom kvarteren inte är lönsamma.

Det är ett av de här halvt gentrifierade kvarteren som fram tills för något år sedan var hem för Kwame Rose. Han hälsar på nästan alla vi möter och de hälsar glatt tillbaka. Han säger att det var de här människorna som hade hans rygg när det stormade som mest kring upploppen.

– Jag vill visa att de här människorna är människor. De som vanligtvis porträtteras som kriminella är också mammor och pappor, söner och döttrar.

På andra sidan Baltimore ligger området Freddie Gray bodde i. Vid platsen där han greps finns en grafittimålning med hans namn med änglavingar runt och datumen för när han föddes och dog. Lite längre upp i korsningen täcker hans ansikte en hel vägg, omringat av människor som marscherar. Kwame Rose beskriver det som att platsen är helig på något sätt.

– Det här är helig mark på ett sätt. En random kille med lång kriminell bakgrund inspirerade en rörelse för att han inte förtjänade att dö, säger Kwame Rose.

Här omkring finns flera saker som visar på hur Freddie Grays död inspirerat till rörelse och förändring här i Baltimore. På andra sidan vägen från målningen finns en liten trädgård där de boende kan odla grönsaker. Lokaler som varit övergivna hem används nu av en lokal organisation. Några minuter bort ligger Kids safe zone, som öppnade några veckor efter händelserna 2015, som här kallas för the uprising. Hit kan barn och unga komma och delta i kurser och workshops eller bara hänga. En frizon från den hårda tillvaron på utsidan, där kriminalitet och droger alltför ofta är en del av vardagen.

När en går igenom Baltimore är det omöjligt att inte lägga märke till all street-art. Kwame Rose berättar att staden är känd för sina stora väggmålningar som finns nästan var man än går. På en av stadens biltvättar har han själv fått en hyllning. Kwame Roses ansikte blickar ut över grusplanen, med den svarta kepsen bak och fram, precis som i det där klippet som satte igång allting.

– Första gången jag kom hit grät jag. Det här visar att våra unga röster har betydelse och de kan förändra saker om vi bara inte är rädda för att använda dem och säga det vi tror på, säger Kwame Rose.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".