Ny Breivik-rättegång om massmördarens mänskliga rättigheter

5:23 min

Den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik fick rätt på en punkt när han stämde den norska staten för brott mot mänskliga rättigheter. Men både han och staten överklagade domen och idag inleds en ny rättegång. Samtidigt har bevakningen av fallet fått kritik för att ge Breivik för stort medieutrymme. Samtal med och reportage av Sveriges Radios Norge-korrespondent, Jens Möller.

Vid Breivik-rättegången i tingsrätten, i mars 2016, var det massiv bevakning i framför allt norska,  men även internationella, medier. Norska radio- och tv-bolaget NRK hade till exempel livesändningar på webben som pågick hela dagarna, med ständiga kommentarer och analyser av vad som sades i rättssalen.  

– Det blev en väldigt, väldigt stor bevakning. Vi menar att den blev alltför häftig. Det var väldigt mycket fokus på honom, till och med hans mat, säger Lisbeth Kristine Røyneland, ordförande för stödgruppen efter 22 juli-terrorn i Norge.

– 22 juli, och allt runt det, är en del av norsk historia nu, och vi måste följa detta vidare. Det är ett viktigt principiellt rättsfall om förhållanden för de som sonar brott i norska fängelser. Då måste vi bevaka det fallet brett, säger Anders Børringbo, redaktör på NRK.

Fast journalistikprofessor Svein Brurås, vid Volda högskola i Norge, anser att medias bevakning av Breivik vid den tidigare rättegången blev alltför omfattande och detaljerad.

– Det är ju precis den uppmärksamheten som terroristen önskar!

– Det är detta dilemmat med hur vi ska hantera terror. Vi kan inte tiga ihjäl det, det måste få uppmärksamhet. Men hur ska media undgå att bli det som vi kallar "nyttiga idioter" för terroristen och uppfyller terroristens önskan om uppmärksamhet, undrar Brurås.

Medierna försvarar gärna rapporteringen med att Breiviks rättfall är viktigt för samhället, men journalistikprofessorn hävdar att medierna snarare försöker vinna publik genom att spela på vår gamla fascination för massmördare och ondska.

Idag inleds alltså rättegången i en högre instans om massmördaren Breivik och hans mänskliga rättigheter. Den här gången kommer det inte bli lika omfattande rapportering i norsk radio och tv, säger NRK-redaktör Anders Börringbo.

– Vi kommer den här gången ta ner bevakningen ett hack, göra lite mindre av det här och försöka att fokusera mest möjligt på de principiella sidorna av hans soningsförhållanden.

Så man kan säga att ni har tagit till er en del av kritiken, eller...?

– Ja, delvis självkritik är det, för Breivik använde den första rättegången i Skien till en viss grad som en talarstol för att försöka få fram sina politiska ståndpunkter. Bland annat av det skälet tar vi ner bevakningen ett hack, säger NRK-redaktören.

Men trots en nedtonad bevakning kommer det bli mycket Breivik i media den närmaste dryga veckan.

– Det väcker väldigt mycket känslor. Att se hans ansikte i tidningar och medier är inte behagligt. Det gör ont, säger Lisbet Kristine Røyneland, vars dotter blev mördad på Utøya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista