Barnen som flyr Guatemala

6:32 min

I Guatemala ger sig varje dag flera hundra barn över gränsen norrut för att ta sig till Mexiko eller USA. För drygt två år sedan beslutade USA:s president Barack Obama att de många tusentals centralamerikanska barnen skulle ut ur USA och Obama talade om en migrationskris. Men barnen fortsätter att söka sig till USA och ingen vet hur Donald Trump kommer att hantera frågan. Hör Ekots migrationskorrespondent Alice Petrén reportage från Guatemala.

– Ja, jag skulle gärna åka till USA, men det kostar för mycket och är inte möjligt, säger den vakne, vältalige 13-åringen som vänder kepsen bakåt fram när jag vill ta en bild på honom.

Han heter Jordi och sitter med två kompisar och skoputslådor i ett gathörn i Zon 10, som är ett mer fashionabelt område här i Guatemala city. Här ligger flera stora hotell med utländska gäster och trion har större chans att tjäna pengar här än i andra stadsdelar, men 13-åringen tycker redan att livet är hårt.

– Det är tungt att leva i Guatemala, säger Jordi och rösten sjunker.

De drar ihop 40 qetzal om dagen ungefär, drygt 50 kronor - det är vad en kycklingburgare med guacamole kostar på McDonalds intill här. Killarna är från Quiché, ett område norrut i bergen. Jordi har fem bröder och en syster, men familjen splittrad, berättar han.

– Ja, jag är ensam här, säger han.

Det saknas offentliga skolor för Guatemalas barn och de privata är dyra, så många går i bästa fall fem - sex år. Jordi har inte gått i skolan alls, fastän det är klart att jag gärna hade velat, säger han.

Jag åker genom zonerna i Guatemala city till organisationen El Refugio de la Niñez, som tar emot och hjälper ungdomar och barn som varit utsatta för våld och sexuella övergrepp. Organisationen har härbärgen, psykologhjälp, terapeuter och jurister som bistår i domstolen.

Chefen Leonel Dubón börjar med att säga att det övergripande problemet för barn i Guatemala är att det inte ens finns ett minimalt skydd för dem.

– Barnen är hela tiden de mest utsatta och det finns inget stöd för dem. Fattigdom, splittrade familjer, macho-samhället där flickor knappt räknas och det utbredda våldet gör minderåriga hårt exponerade, säger han och börjar med att ge ett exempel från en rättegång med offentliga personer som stod inför rätta.

Hustrun till en före detta borgmästare svarade att hon sålt sin egen dotter till prostitution för att hon ville kunna åka på semester och ha råd att behålla sin bil.

Leonel Dubón fortsätter med att berätta att de stöttar flera flickor i 13-14-årsåldern som blivit utsatta för våldtäkter 30 gånger om dagen.

En flicka som vi ger stöd har mellan 8 och 12 år blivit utsatt för övergrepp inom sin egen familj. 4-5 familjemedlemmar, pappan och flera bröder våldtog henne. Det finns gatugäng som också hotar.

– Kopplar vi allt detta våld till migrationen är det inte överraskande att många barn ger sig iväg härifrån, flyr härifrån och tar sig till Mexiko och USA, säger Leonel Dubón.

Det finns mammor som skickar med sin dotter kondomer för att skydda sig mot smugglarna på vägen norrut.

Att återförenas med mamma och pappa som redan är i USA är ett skäl för att migrera ensam som barn och vissa vill skaffa sig ett bättre liv, men det hårda våldet driver alltfler på flykt.

– Och om 18 000 ensamkommande barn upptäcks i USA är jag övertygad om att de åtminstone dubbelt så många, säger chefen för frivilligorganisationen. Gränsen är porös och det är lätt att ta sig över, även om det också är farligt.

Tillbaka ute på gatan svarar de många skoputsarna olika. En del drömmer om att komma bort, andra säger att Guatemala är deras land. Mitt bland dem sitter också en kvinna, som berättar att hennes man är i USA men att de har förlorat kontakten för flera år sedan.

Pengar som sänds hem är viktiga, men de sociala problemen i spåren av migrationen är stora. Trasiga familjer och trasiga hjärtan. Kvinnan ser mycket sorgsen ut över att ha förlorat sin man, men så får hon syn på sin son. Han går på universitetet och de ler tillsammans in i min mobilkamera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista