Musik ger lindring i terrorns Bagdad

5:20 min

Sedan över tio år tillbaka toppar Irak listan över världens mest terrorutsatta länder. Samtidigt tar invånarna i huvudstaden Bagdad varje givet tillfälle att försöka glömma den osäkra vardagen. Vår reporter Katja Magnusson har varit på konsert med Iraks nationella symfoniorkester. Hör hennes reportage kl. 06:39.

Bakom scenen värmer musikerna upp, stämningen är uppslupen. Nationalteatern i Bagdad med enorma lampor i glas påminner om en annan tid, den öppnades under Saddam Husseins styre. Precis som andra officiella byggnader i Irak så är teatern omgiven av betongblock för att minska skadorna av eventuella explosioner. Väninnorna Huda och Zeynab är festklädda, de försöker gå på så många konserter de kan.

– Musik är som näring för själen, säger Huda och du vet ju hur situationen är i Irak, hur vi måste leva med terrorism.

Zeynab fyller i att det här är något helt annat, musiken får henne att glömma kriser, krig och den mentala pressen hon känner i vardagen.

Medan orkestern stämmer instrumenten berättar de två kvinnorna att de är översättare i engelska på statliga departement. Hela deras liv har präglats av olika konflikter.

– Vi öppnade våra ögon det var krig säger Huda, när jag gick i femte klass började kriget med Iran, vi gick ut skolan och det var krig, vi fick jobb och det var krig, våra barn växte upp och det var fortfarande krig säger de två vännerna och kan inte låta bli att skratta lite.

– Men vi är ett folk som verkligen tycker om livet, trots dödandet, förstörelsen och krigen, ärligt talat så har vi tröttnat fortsätter Huda.

– Men varje gång Irak faller så reser vi oss ändå på något sätt, säger hon och Zeynab lägger till att irakierna hela tiden letar efter glädjeämnen.

På programmet idag står klassiker som Rimsky Korsakovs Scheherazade om sagoberätterskan i tusen och en natt, men också Mahler, Wagner och Stravinsky.

Symfoniorkestern har passerat sina glansdagar, och kämpar precis som alla andra delar av det irakiska samhället mot den svåra säkerhetssituationen och har bristande ekonomiska resurser.

Många musiker har gett sig av utomlands, medan andra har valt att komma hem till Irak igen. I ett rökigt rum vid sidan av konsertsalen sitter den irakiske sångaren Ismael Farwachi

Sångaren sjunger världen över för irakier och andra arabisktalande, han har mänga gånger uppträtt i Sverige, till exempel i Södertälje.

Ismael lämnade Irak år 2001 och har levt i exil i Kanada. Först i år återvände han hem, bland annat för att sjunga för de irakiska trupperna som strider mot IS i Mosul.

När Ismael reser runt bland irakier världen över så de flesta höra sånger från gamla dagar, det vill inte tänka på det som händer idag.

Sångaren försöker mildra Iraks plågor genom att sjunga kärlekssånger, på så vis hoppas han att folk ska börja älska varandra mer. Innan det är dags att gå in till konserten igen får jag ett smakprov.

– Fråga mig varför jag älskar dig lyder texten, som Ismael Farwachi sjunger för mig.

I konsertsalen vill applåderna inte ta slut efter sista numret. Många reser sig upp, teatern rymmer tusen personer och det är nästan helt fullt.

Men när besökarna lämnar Nationalteatern är de tillbaka i den irakiska vardagen, på andra sidan gatan hänger bilder av dödade soldater och milismän. En ung kvinna säger att musiken för en stund fått henne att glömma alla svårigheter.

– Därinne känns det inte som att du är i Irak, det är som en helt annan värld, en annan plats.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista