Valaffischer - Nederländerna
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
P1-MORGON ONSDAG 15 MARS

Statsvetare: Media fokuserar för mycket på populisterna

Johansson Heinö: Nederländerna är inte ett bra exempel på att populismen går framåt i Europa
12 min

Geert Wilders, företrädare för det populistiska Frihetspartiet PVV i Nederländerna har fått stort utrymme i internationella medier inför valet. Detta trots ett svikande stöd.
– Så är det i land efter land. Populisterna är färgstarka, det är någonting som fortfarande upplevs som nytt, säger Andreas Johansson Heinö från tankesmedjan Timbro.

Hör även Ekots Johar Bendjelloul, Jens Möller och Robin Olin som rapporterar direkt från Nederländerna. Ekot fortsätter rapportera under dagen och 20.35 börjar valvakan i P1.

I Nederländerna har många svårt att förstå det stora internationella intresset för Geert Wilders, populisten med den blonda kalufsen som företräder det EU-kritiska Frihetspartiet PVV. Han har varit aktiv inom politiken i närmare tio år och hans stöd ser ut att vara på nedåtgående – trots det är det Wilders som tar mest utrymme i medierapportering kring valet.

– Han är spektakulär, han är extrem på många sätt och det är han som ska vara det här fingret i luften på de högerpopulistiska vindarna men för nederländarna så är han en realitet sen 10-11 år tillbaka så de är rätt vana vid honom och många som jag träffar säger; ”Åh, ni är bara intresserade av Wilders. Han kommer ändå inte få något reellt inflytande”, säger Jens Möller, Ekots reporter på plats i Nederländerna.

Intresset för det Nederländska valet har ökat stort – antalet journalister på plats har närmare fördubblats jämfört med förra valet. Förhoppningen är att Nederländerna ska ge en fingervisning om populismen i Europa.

– Det finns en berättelse nu som etablerats om populismens segertåg där Brexit var en sådan station på vägen, Trump en annan, där Le Pen i maj ser ut att vara det. Då vill man få in Holland i den berättelsen också även om det kanske inte stämmer jättebra, säger Andreas Johansson Heinö från tankesmedjan Timbro.

Lite talar för att Geert Wilders skulle få något reellt inflytande över nederländsk politik efter valet – 28 partier ska göra upp om 150 platser i det nederländska parlamentets underhus. Det största partiet väntas få omkring 17 procent av rösterna.

– Holland är inte något bra exempel på att populismen skulle gå framåt jättemycket i Europa just nu. Det finns andra länder som snarare drivit den tesen men Holland är inte ett sådant exempel, säger Johansson Heinö.

Att Nederländerna skulle vara ett föregångsland för populismen inom Europeisk politik är inte självklart längre.

– För tio femton år sedan var Nederländerna ett av de länder där den här typen av politik var allra starkast men så är det inte längre. Ska man ha den vinkeln måste man se till den faktiska utvecklingen att populismens inflytande i Holland varit väldigt begränsat och att det inte är så att det växer och växer det stödet, säger Andreas Johansson Heinö från tankesmedjan Timbro.

Mer om Valet i Nederländerna 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".