Sverige sneglar på norsk landsbygdspolitik

5:52 min

Senast idag, onsdag, ska regeringen fått in remissvaren på de förslag som den parlamentariska landsbygdskommittén la fram i januari för att stärka landsbygden. Några av förslagen är starkt influerade av den norska glesbygdspolitiken och P1-morgon har besökt en kommun i Nordnorge.

Hör reportage av Nils Eklund och kommentarer av Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog, och Charlotta Mellander, nationalekonom på högskolan i Jönköping.

Några av förslagen är starkt influerade av den norska glesbygdspolitiken och P1 morgon har besökt en kommun i Nordnorge, som är något av en framgångssaga i motsats till många andra städer på den nordiska landsbygden.

Alta i Finnmark som växer så det knakar och som gått från 15 000 invånare till 20 000 de snart 30 år som den särskilda stödzonen funnits som omfattar Norges 26 nordligaste kommuner från trakterna i höjd med Treriksröset och österut till gränsen mot Ryssland.

Bland annat betalar norska staten studieskulderna med upp till 25 000 kronor per år under tio år och arbetsgivaravgiften har slopats helt. Och även om reformen haft effekt så är det framförallt de större kommunerna som dragit störst nytta av det nordnorska stödpaketet då en del mindre kommuner tvärtom minskat sin befolkning. 

Hör invånare, politiker och forskare från Alta och samtal om den nordnorska vägen är sättet att hejda avfolkningen på den svenska landsbygden trots våra uteblivna oljemiljarder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista