Flykten från Mosul.
1 av 2
Flykten från Mosul. Foto: Johan- Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Mosul.
2 av 2
Mosul. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Att leva under IS styre

"De förstörde våra liv"
4:42 min

I Mosul fortsätter flykten från områden där strider pågår.
Hittills har minst 170.000 flytt från västra Mosul sedan offensiven där inleddes i februari och många flyktingar bär på skrämmande vittnesmål, både om de som kallar sig Islamiska staten och om flygattacker.
Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström har träffat flyktingar i Mosul som precis flytt från sina hem.

Det var en klarblå dag men det syntes inte. Rök från granat och flygattacker, liksom från bilar som IS bränt fyllde himlen. Över ett fält springer två unga män. De hukar bakom uppskyfflade sandvallar som skydd mot krypskyttar. De har blivit beskjutna under flykten, är adrenalinpumpade men andas ut. Neshwan och Abdallah är smala, svettiga, men de lever.

– Det var en katastrof. De tvingade oss ha vissa kläder, de tvingade oss ha skägg, de tvingade oss att göra som de sa hela tiden. Och vi hade ingen mat och knappt något vatten. De förstörde våra liv.

– De förstörde våra liv fullständigt och de tvingade oss göra tawbah, alltså gottgöra våra synder. Det var så man skulle leva.

Både Neswan och Abdallah trodde att IS var bra när de kom till Mosul 2014. Kanske skulle IS hjälpa mot det förtryck som många sunnimuslimer upplevde från den dåvarande irakiska regeringen.

Men ganska snart insåg de att IS var något annat. De såg hur de sålde och köpte unga flickor, hur de högg händerna av tjuvar, hur de roffade åt sig av rikedomar, dödade, torterade och tvingade människor att leva stenhårda regler och de som bröt mot reglerna straffades hårt.

Efter att offensiven mot IS inleddes i Mosul har IS gått från hus till hus. De har tvingat sig in i byggnader där familjer bor och använt husen som krypskyttenästen.

Flera sådana hus har bombats av de USA-ledda styrkorna. Trots att det är civila kvar i husen. I vårt kvarter brände IS bilar för att försämra sikten för bombflygen berättar Abdallah.

Både Abdallah och Neswan ska tas till särskilda läger nu för att frågas ut. De är unga och den irakiska underrättelsetjänsten vet att flera irakiska IS medlemmar lämnat Mosul. De har försökt smälta in i flyktingströmmen.

Och precis när de säger att de flesta irakiska IS-medlemmar flytt från Mosul och att det mest är utländska IS-medlemmar kvar måste vi ta skydd. En krypskytt skjuter mot gruppen med flyktingar. Men trots krypskytten vill de två unga männen fortsätta prata.

– Vi måste berätta, säger de, hur ska ni annars kunna förstå hur det var att leva under IS

Mellan 4-500.000 civila finns kvar i västra Mosul. Det gick inte att fly innan offensiven började säger de och IS gick runt till hus och skrämde alla, de sa att de irakiska styrkorna kommer att döda alla när de kommer.

– Varje dag kom IS till våra hus och skrämde oss och hotade oss att den federala polisen skulle komma hit och döda oss alla. IS kom och tog våra bilar och brände upp, sedan kom de tillbaka, varje dag och sa att den federala polisen skulle komma och döda oss. Men det gjorde de ju inte.

När vi pratar kommer en helikopter och skjuter mot misstänkta IS-nästen. Ljudet är så bekant att ingen bryr sig. Abdallah och Neswan tas omhand av irakisk militär. De sätts på bussar.

Nu ska de frågas ut om IS, de ska kontrolleras och om de inte haft några kopplingar till terrorsekten kan de återförenas med sina familjer i de nyuppförda flyktinglägren, annars förs de vidare och utreds noggrannare.

När bussen med dem åker iväg kommer nya flyktingar som hukar sig mellan sandvallarna.

Vittnesmålen om IS grymheter tar aldrig slut.

 

Mer om Johan-Mathias Sommarström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".