Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON TISDAG 28 MARS

Turkiet kartlägger regimkritiker i Sverige

Paul Levin: Antalet asylsökande från Turkiet till Sverige ökar nu rejält, troligen många Gülenanhängare
12 min
Man bakom mikrofon.
Turkiets president kampanjar inför folkomröstning. Foto: AP/TT.

Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige som sympatiserar med den så kallade Gülenrörelsen Det visar dokumentation som Ekot tagit del av. Det här kan vara brottsligt enligt Säkerhetspolisen. Hör Ekots reporter Daniel Öhman om avslöjandet. Hör även Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Gülenrörelsen är ett informellt nätverk utan någon slags medlemslista, därför har regeringen använt sig mycket av angiveri och uppmuntrat att ange kollegor och andra. Det säger Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Det har skapat ett klimat i Turkiet av osäkerhet och rädsla, och det vi ser nu är att detta kanske också har spridit sig till andra länder, säger Paul Levin.

Redan i somras, direkt efter militärkuppen, kom uppmaningar att man skulle ange Gülenanhängare i olika länder. Paul Levin vill inte beteckna det som nu sker för en upptrappning. Men eventuellt har frågan blivit mer akut säger han, och kanske särskilt vad gäller Sverige.

– Migrationsverket publicerade ju i dagarna siffror om en tvåhundra-procentig ökning av antalet asylsökande från Turkiet till Sverige. Generellt sett minskar asylansökningarna till Sverige, men just från Turkiet är det en dramatisk ökning, och jag tror att den största gruppen där är människor med kopplingar till Gülenrörelsen, och det finns nog högt uppsatta personer inom den rörelsen nu i Sverige, och då känns det viktigt för den turkiska regeringen att försöka kartlägga dem, som man ser som ett hot säger Paul Levin.

Hur allvarligt är det här för Gülen-anhängare som finns här till exempel?

– Jag försöker tala med personer på alla sidor av den här konflikten, och många olika konflikter i Turkiet, och när jag talar med personer med kopplingar till Gülenrörelsen, är de rädda, de känner att det är en medveten skrämselkampanj för att få dem att tystas. De har ju flytt Turkiet för att de inte känner sig säkra där, och då är det oroväckande för dem att det kommer till ett nytt hemland, där de söker asyl och så kan de inte känna sig trygga här heller, säger Paul Levin.

Hur viktig är Gülenrörelsens internationella verksamhet för att den ska fortleva som organisation?

– Ja, den har blivit allt viktigare i och med att så många anhängare till Gülen har satts i fängelse i Turkiet, och att man har lagt beslag på resurser som tillhör företag med kopplingar till Gülen-rörelsen. De har alltid haft en starkt internationell närvaro. I stor utsträckning har det handlat om skolor som de bedriver i många olika länder, och den verksamheten har både varit inkomstbringande för rörelsen och också varit en källa till rekrytering av nya medlemmar, och i takt med att fler medlemmar söker sig utomlands så blir detta viktigt, säger Paul Levin, föreståndare för institutet Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".