Kramdjur och minnestavla över den hund som dog i terrorattacken.
1 av 3
Kramdjur och minnestavla över den hund som dog i terrorattacken. Foto: Parisa Khakuei/Sveriges Radio.
Anna Ulfstrand från Stadsmuseet i Stockholm samlar in saker som ska bevaras till minne av det som hänt.
2 av 3
Anna Ulfstrand från Stadsmuseet i Stockholm samlar in saker som ska bevaras till minne av det som hänt. Foto: Parisa Khakuei/Sveriges Radio.
Saker som ska arkiveras och sedan bli tillgängliga för allmänheten till minne av terrorattacken i Stockholm.
3 av 3
Saker som ska arkiveras och sedan bli tillgängliga för allmänheten till minne av terrorattacken i Stockholm. Foto: Parisa Khakuei/Sveriges Radio.

Minnen från terrordådet samlas in

"Föremålen kommer att bli tillgängliga för allmänheten"
6:59 min

Under natten mellan måndag och tisdag plockade trafikkontoret i Stockholm bort de blommor och andra föremål från Sergels torg och Drottninggatan som lagts dit för att hedra de som föll offer för terrorattacken den 7 april.

Anna Ulfstrand från Stadsmuseet i Stockholm fanns på plats och samlade in saker som ska bevaras till minne av det som hänt. Vi träffade henne för att prata om hur det är att samla in minnen av olika slag och varför det är viktigt.

– Ett av museiuppdragen är att dokumentera vår samtid för framtiden, och då har vi gjort det genom berättelser och fotografier. Men museernas roll är också att ta hand om det materiella kulturarvet och spara det i våra magasin tillsammans med andra föremål som berättar om Stockholms historia, säger hon.

Hela veckan har den stora trappan vid Sergels torg varit nästan täckt av minnessaker och blommor men inatt plockades det bort. Men Stadsmuseet kunde inte spara allting.

– Vi kunde inte gå igenom allt utan vi fick ta det som låg på toppen, för det som låg längre ned i blomsterhögarna hade legat där ganska länge. Så det handlade mer om att hitta föremål som var representativa.

Blommorna gick till kompost men museet sparade en hel del andra föremål som människor lagt dit.

– Vi har tagit med oss en del gosedjur, och också såna där det sitter ett meddelande. Det finns ganska många med hälsningar som vila i frid. Sen finns det också lite mer föremål som berättar om olika uttryck mot rasism, och det finns också hälsningar på andra nationers flaggor där det står att vi tänker på er.

Nu ska föremålen registreras och konserveras, men sen är tanken att folk ska kunna ta del av dem.

– Vi kommer att tillgängliggöra det här för allmänheten på olika sätt. Det är ju till för att man ska kunna titta, forska och läsa.

 

Hör hela intervjun med Anna Ulfstrand ovan.

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".