Theresa May utanför 10 downing street.
Theresa May utanför 10 downing street. Foto: Daniel Sorabji/TT
P1-MORGON ONSDAG 19 APRIL

Brittiska underhuset röstar om nyval

"Theresa May kan känna att hon stärker sitt inflytande"
8:22 min

På tisdagen utlyste Storbritanniens premiärminister Theresa May hastigt ett nyval. Tidigare har hon lovat att det inte skulle bli några val innan det planerade år 2020, utan sagt att landet behöver en period av stabilitet. Men det nya beskedet gör att det brittiska underhuset ska rösta om nyval redan på onsdagen.

– Anledningen till att May nu vill ha nyval kan vara att hon känner att hon kan stärka sitt inflytande då. Labour är historiskt sett väldigt svaga just nu och de konservativa har då möjlighet att få större makt, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns Högskola.

Vad innebär det här för Brexit och hur stärker det här Mays eget mandat inför Brexit, i sitt parti?

– May är ganska svag i sitt parti just nu. Sättet som hon blev premiärminister på är inte något som brittiska folket egentligen haft något att säga till om. Så stödet för henne är inte riktigt testat än. Om ett nyval kan visa att folket vill ge henne det stöd hon egentligen saknar nu, då har hon auktoriteten och mandatet att förhandla med EU inför brexit, säger Nicholas Aylott.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i Statsvetenskap med inriktning mot valforskning vid Göteborgs Universitet, förklarar att nyval inte är samma sak som vi i Sverige kallar extraval.

– När vi i Sverige utlyser extraval så startar ingen ny mandatperiod. Valkalendern ändras inte. Vid ett nyval, som det som nu har utlysts i Storbritannien, så påbörjas en ny mandatperiod, som i deras fall är fem år, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att man utlyser nyval?

– Det finns flera anledningar, och det är faktiskt ganska vanligt i världen att göra så här. En anledning kan vara att en premiärminister ser sin chans att stärka sin makt, exempelvis om andra partier uppfattas som försvagade. Men det finns en risk också. Det kan uppfattas som arrogant när en premiärminister utlyser nyval, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Hur påverkar det folket att ha nyval om man ser till valdeltagande?

– Det kan bli en sorts valtrötthetseffekt. Om ett folk utsätts för många olika val på kort tid så finns risken att människor inte går och röstar. Så valdeltagandet kan påverkas, förstås. Men förmodligen anser britterna att brexit är så pass viktigt att de ändå går och röstar - för det här handlar ju om brexit till slut ändå, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".