Det var en vänskapssymbol, men det tog kriget död på, regnbågsfärgerna skulle bevisa Ukrainas mångfald, men det tillät inte homofoberna.
1 av 3
Det var en vänskapssymbol, men det tog kriget död på, regnbågsfärgerna skulle bevisa Ukrainas mångfald, men det tillät inte homofoberna. Foto: Maria Persson Löfgren
Kievs stad lyckades inte färglägga hela regnbågen, protester från högerextrema och konservativa präster stoppade färgläggningen halvvägs. Det som skulle bli en av symbolerna för det nya Ukraina blev bara halvdant.
2 av 3
Kievs stad lyckades inte färglägga hela regnbågen, protester från högerextrema och konservativa präster stoppade färgläggningen halvvägs. Det som skulle bli en av symbolerna för det nya Ukraina blev bara halvdant. Foto: Maria Persson Lögren.
Britterna Phil och Chris kom till Kiev för Eurovision och har hittills bara blivit positivt överraskade.
3 av 3
Britterna Phil och Chris kom till Kiev för Eurovision och har hittills bara blivit positivt överraskade. Foto: Maria Persson Löfgren.

Regnbågsflaggan stoppades i Kiev

"Symbolen för vänskap mellan folk är viktig för oss nu"
6:02 min

En regnbåge i regnbågens färger borde inte vara kontroversiellt, särskilt som regnbågen var i grå plåt och förlorat sin vänskapssymbolik på grund av kriget mellan de forna vännerna. Så Kiev stad ville hänga på Eurovisionens ledord om mångfald och färgsatte regnbågen, men innan det blev klart kom två busslaster demonstranter och stoppade allt. Ett av de mer tydliga exemplen på hur allt färgas av konflikt och politik i Kiev, även när Eurovisionsfestens final närmar sig.

Hör Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgrens reportage från Kiev.

– Vi stängde direkt, säger Dima och Ilja, som har en liten kiosk där du kan skjuta prick och vinna gosedjur.

– De kom i två bussar med sina svartröda flaggor och krävde att Metallbågen inte vanhelgades med färg, som hyllar gay Europa.

Regnbågen färglades bara på två sidor. I mitten är den fortfarande grå, kanske symboliskt, det också, för läget i landet. Men för Dima och Ilja är det inte alls något kontroversiellt att färglägga.

– Hade det handlat om sexuella minoriteter så hade det varit sex färger och en äkta regnbåge har sju färger och här är det ju fem, varför protestera mot det, frågar de sig.

– Här bör vara vackert helt enkelt, säger de och tar avstånd från demonstranterna som sa att de kom från Högra sektorn, en högljudd nationalistisk konservativ ytterkantsgrupp, som har svagt stöd bland ukrainare nu.

Regnbågen ligger högt uppe på en kulle och syns från flera håll i Kiev, den har varit omtvistad sedan relationen med Ryssland i stort sett upphörde i och med Euromajdandemonstrationerna, annekteringen av Krim och sedan kriget i öst, som nu pågått i tre år.

I Kiev finns få påminnelser om att kriget varje vecka skördar liv och skadade i öster. Däremot är minnesmärkena från Euromajdanprotesten fortfarande i centrum och Eurovisionsfestivalen har blivit ännu en chans att visa besökare vad som hände då. Nya skyltar med text på engelska över viktiga händelser från då har satts upp.

Den snart renoverade fackföreningsbyggnaden vid Majdan har svepts in med en tygaffisch med texten Frihet är vår religion på ukrainska och engelska.

För 16-årige Kirill och 17-åriga Marina bär regnbågsmonumentet på minnen och symboliserar främst vänskap och fred.

– Det är en symbol för vänskap mellan folken, mellan slaviska folk och symbol för fred. För Ukraina och oss är det särskilt viktigt just nu. Och att vi har Eurovisionen här nu är också viktigt för oss, vi är glada att se många besöka oss, säger Marina.

Hon känner väl till uttrycket regnbågsfamilj, men associerar inte monumentet till HBTQ-frågan, även om hon hört talas om konflikten kring färgläggningen. Det har inte Kirill gjort och han kopplar färgerna framförallt till OS-färgerna:

– Han har inte hört om det, jag har gjort det, men det är inget att kommentera, säger Marina.

Men britterna Chris och Phil är positivt överraskade över allt de hittills sett och särskilt regnbågsmonumentet.

– Det är välkomnande till Eurovisionen och alla fans, det är öppet och vänligt, säger Chris.

– Jo det är ju vänskapsmonumentet, fyller Phil in. Regnbågen är ju en internationell symbol för vänskap, men jag vet inte om de målat den just nu, säger han.

Och konflikten om monumentet har de hört talas om.

– Vi hörde att ryssarna inte var nöjda, det var ju vänskap med dem och det har ändrats, säger Phil.

– Jag trodde det var en vänlig vink till HBTQ, eftersom många fans i Eurovision är gay, säger Chris, som ser lite snopen ut över att det var just den kopplingen som stoppade färgläggningen.

Och att det kanske inte alls är så välkommet att vara öppet homosexuell i Kiev – även om Eurovisionen pågår. HBTQ-grupper här har listor över fördomsfria barer. Ukrainas homosexuella kan inte leva helt öppet, attityderna är fortfarande mycket konservativa i Ukraina. Premiärministern som ändå tillhör en ung politisk generation har öppet sagt sig vara helt emot samkönade äktenskap. Samtidigt har avtalet med EU tvingat fram bättre lagar och skydd mot diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".