Knud Brix är känd politisk journalist och arbetar i det danska parlamentet. Hans diktsamling Nattfållan är en mörk uppgörelse med cynismen i maktens korridorer.
Knud Brix är känd politisk journalist och arbetar i det danska parlamentet. Hans diktsamling Nattfållan är en mörk uppgörelse med cynismen i maktens korridorer. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Mörk politisk poesi vållar debatt i Danmark

5:43 min

I Danmark har en av landets mest kända politiska journalister publicerat en diktsamling om politik och journalistik i den danska parlamentsbyggnaden Christiansborg. Det är en mörk historia om makt och cynism som väckt debatt och kritik i Danmark.

Knud Brix är politisk reporter på danska public service-kanalen TV2, rikskänd och ständigt längst fram med sin mikrofon och sina hårda frågor vid i stort sett varje nyhetshändelse här på Christianborg, det danska Folketingets hemvist.

– De tio år jag varit på Christiansborg, i maktens närhet så har jag blivit mer cynisk som människa och som journalist, säger Knud Brix. Och jag är inte den enda, det gäller både politiker och journalister. När man varit här länge är det svårt att hålla cynismen borta.

– Poesin har blivit mitt sätt att hantera allt det där och boken är ett destillat av de mörkaste sidorna av det politiska livet man kan tänka sig.

Speciellt en dikt har vållat debatt. Dikten heter Ordföranden är full igen och antas av många handla om självaste statsministern Lars Løkke Rasmussen. En dikt som fått partisekreteraren från statsministerns parti Venstre, Jakob Elleman Jensen, att kräva att Knud Brix ska klippa itu sin presslegitimation.

– Det är fiktion alltihop, försvarar sig Knud Brix. Att det liknar verkligheten gör den inte mer sann. Med mina dikter försöker jag berätta något annat - förmedla en annan form av sanning än den vi är vana vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista