Erik Sturesson
1 av 2
Erik Sturesson har gjort en "karta" över sina sena komplikationer Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio
Erik Sturesson
2 av 2
Eriks komplikationskarta Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Barncancerpatienter drabbas av svåra komplikationer

11 min

Behandling av barncancer är en medicinsk framgångsaga. Baksidan är att många som överlever själva sjukdomen istället drabbas av det som idag kallas för sena komplikationer. Hör Anja Malmberg chef för råd och stöd på Barncancerfonden och Johan Arvidsson, överläkare på barnonkologen i Uppsala.

I Sverige får cirka 300 barn varje år diagnosen cancer. För 30 år sedan överlevde bara 10%. Nu är det 80%. Men det här gör också att man nu kan se att många patienter i vuxen ålder drabbas av svåra komplikationer av själva behandlingen eller medicineringen efteråt. Till och med en andra cancersjukdom.

Johan Arvidsson är överläkare på barnonkologen:

– En fjärdedel av de 80 procent som överlever får svåra komplikationer som kan vara livshotande. Många undrar om detta är ett liv som det var värt att överleva till. Den stora väckarklockan när det gäller sena komplikationer var att plötsligt så såg man en ökning av bröstcancer hos vuxna kvinnor som fått strålbehandling i bröstregionen under tonåren för en helt annan cancersjukdom.

Erik fick cancer när han var 15 år. Nu är han 29. Ett par år efter cancerbehandlingen utvecklade han diabetes efter att ha fått en bukspottskörtelinflammation.

Johan Arvidsson säger att det är en av de vanligaste sjukdomarna efter en barncancerbehandling.

– Vi har ökat användningen av det preparat som gav Erik hans inflammation. Det är en kalkylerad risk. Överlevnaden hos barnen ökar men dom riskerar att drabbas av den här komplikationen. 

Under åren har Erik drabbats av en mängd åkommor på grund av behandlingen han fick som 15-åring. Bland annat problem med sköldkörteln, extrem trötthet. nervvärk och en depression som gör att måste ta starka tabletter.

Det var först för några veckor sedan som han insåg att han inte var ensam om att ha drabbats.

– Det finns många andra därute som är som jag.

Johan Arvidsson håller med och säger att det måste talas mer om de här problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista