P1 MORGON 7 JULI

Åkesson: Moderaterna är beredda att ta makten med vårt stöd

24 min

Moderaterna är villiga att bilda en regering med stöd från SD, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson partiets dag i Almedalen.

Partiets arbete med att bli uppfattade som ett seriöst parti med "finansierade och genomtänkta förslag" har gett resultat, säger Åkesson i en intervju i P1-morgon.

Efter att ett möte mellan partiledarna ställts in har det istället först samtal mellan SD:s politiska sekreterare och Moderaternas stabschef, och samtal förekommer mer öppet än tidigare på utskottsnivå. 

– Långsiktigt tycker jag att det [Anna Kinberg Batra] sa betyder att om inget utav blocken får egen majoritet är och om Alliansen till och med blir mindre än de rödgröna så är [hon] beredd att ta makten med hjälp av oss, säger Jimmie Åkesson. 

Att Moderaterna i dag i Aftonbladet gått ut och dementerat uppgifter om att några organiserade möten mellan partierna sker ser Åkesson inte som ett problem. 

– Nu  har Anna Kinberg Batra och den Moderata partiledningen gett ett okej till sina politiker att faktiskt prata med oss och så var det inte förr utan då skulle man isolera oss. 

I intervjun pratar Åkesson även om sin sjukskrivning. Efter att att ha blivit sjukskriven efter förra valet för utbrändhet ser Åkesson fram emot nästa års valrörelse. 

– Man får lära sig och jag tycker att jag har gjort det. jag har försökt lära mig att koppla av och vara ledig... Det är inget man blir botad från utan det är något man måste leva med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista