Tandläkarhundar lugnar patienter på Manhattan

4:46 min

Det har länge funnits terapihundar inom vården, men på senare tid har dom också tagit klivet in hos tandläkaren. Något som gör det lättare både för patienten och tandläkaren visar forskning.

I USA har tandläkarhundar funnits ett tag - och en av dom som går till jobbet på Manhattan varje dag är blandrashunden Luna.

Luna hälsar mig och patienten Jodi Doff välkomna i tandläkarens väntrum. Luna är en liten lugn blandrashund med mycket mjuk päls. Hon är en omplaceringshund som nu ägs av tandläkaren Carlos J Huerta. Från början tog han bara med henne så att hon skulle slippa vara ensam hemma, men han insåg snart hennes lugnande effekt på patienterna. Särskilt när hon hoppade upp i stolen och låg i deras knä under behandlingen. Och hon störs inte av ljudet från tandläkarborren.

Och den trygghet hon ger underlättar hans arbete och gör att patienterna blir mindre oroliga.

– Det har blivit extremt viktigt, folk slappnar verkligen av under behandlingarna och det ger dom motivation till att komma tillbaka och sköta sina tänder för att slippa värre problem i framtiden, säger tandläkaren Carlos J Huerta.

Så nu är Lunas jobb - förutom att möta patienterna i receptionen där hon gärna lägger sig vid deras fötter för att få magen kliad - att ligga i famnen på dom patienter som vill det - som på Jodi Doff som uppskattar sällskapet.

– Bara att vara med djur minskar min stress, konstatera Jodi Doff när Luna hoppar upp i hennes famn så fort hon satt sig tillrätta i tandläkastolen.

Forskning visar att hundar har en stark psykologisk effekt på människor som klappar eller kelar med dom. Och det gör dom extra bra som tandläkarhundar eftersom det ger fysiska effekter som underlättar undersökningar och behandlingar säger den norska professorn Anne Gussgard som forskar på ämnet och själv arbetar med en särskilt utbildad terapihund.

– Blodtrycket och pulsen går ned och stresshormonerna minskar samtidigt som belönings- och lugnande substanser ökar, vilket gör att vi blir mer avslappnade och det underlättar för både patient och tandläkare, säger professor Anne Gussgard i en föredragning på nätet.

Tandläkaren Carlos J Huerta på Manhattan kontaktas numera regelbundet av patienter som vill behandlas av honom bara för att han har Luna. Och ibland hjälper det faktiskt bara att dom ser henne säger han och berättar om en patient med kraftig tandläkarskräck som tack vare att hon möttes av en hund vågade boka sitt första tandläkarbesök på flera år.

– Hon hade försökt gå in på fem olika tandläkarmottagningar men vänt i dörren, men så kom hon hit och möttes av Luna och vi hörde henne dra en suck av lättnad. Och vi hade ett bra möte med henne, berättar Carlos J Huerta.

Dom allra flesta har inte SÅ stark tandläkarskräck, men alla slappnar av lite extra med Luna i famnen, säger han. Något som bekräftas av patienten Jodi Doff

– Dom gör ett bra jobb, men Luna gör upplevelsen bättre. Jag kommer för hunden inte för tandläkaren skojar hon och stryker Luna över pälsen, innan Luna tycker att dom är klara och hoppar ner och tassar mot dörren, redo att möta nästa patient.