Rachael Mwikali bor i en av Nairobis värsta slumområden och är människorättsaktivist. Politikerna utnyttjar unga här inför valet, menar hon.
1 av 2
Rachael Mwikali bor i en av Nairobis värsta slumområden och är människorättsaktivist. Politikerna utnyttjar unga här inför valet, menar hon. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Valaffischer i Nairobi inför presidentvalet och lokala val på tisdag i nästa vecka.
2 av 2
Valaffischer i Nairobi inför presidentvalet och lokala val på tisdag i nästa vecka. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

I Nairobis slum växer oron inför valet

"Man måste ha mänskliga rättigheter som en politisk fråga"
4:50 min

På tisdag går Östafrikas viktigaste land, Kenya, till presidentval. Opinionsmätningarna visar på ett jämnt val mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga och hans oppositionsallians Nasa. Men det finns stora farhågor för att valet kan bli våldsamt, en återupprepning av våldet 2007 då över 1000 människor dödades. Särskilt våldsamt var det i Nairobis slumområden, och ett av de mer utsatta är beryktade Mathare som rymmer runt en halv miljon människor. Vår Afrikakorrespondent, Richard Myrenberg, har träffat en ung aktivist för kvinnors rättigheter som bor där och som flera gånger blivit hotad till livet.

Mer om Kenya

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".