Mannen som tror han kan besegra Merkel

11 min

Den 24:e september är det förbundsdagsval i Tyskland. Enligt opinionsmätningarna på senare tid tyder allt på att Förbundskansler Angela Merkel kan fortsätta på posten i fyra år till. Men Socialdemokraterna, SPD:s ordförande och kanslerkandidat Martin Schulz vill annat.

Han är f.d ordförande i EU-parlamentet och tog över som SPD:s ordförande i våras och i början gick allt som på räls i mätningarna. Men sen några månader ligger han och hans parti långt efter Angela Merkels Kristdemokrater igen.

Men Martin Schulz har inte gett upp.

Ekots utsände i Tyskland Daniel Alling har mött mannen som vill ta över Europas mäktigaste position.

Martin Schulz spänner bestämt leende ögonen i mig och säger att det som behöver hända före valet är att opinionssiffrorna stiger och hans parti får fler röster än de andra, då kommer jag vinna, säger han trotsigt.

– Jo, jag fattar det, svarar jag, men vad måste ni göra mer konkret för att det ska lyckas, menade jag förstås?

– Det som jag gör här, svarar Martin Schulz.

Och det han gör när jag träffar honom att är att vara på en ganska lågmäld valresa i staden Jena.

– Det som gör mig hoppfull är att jag i vissa opinionsundersökningar uppfattas som mycket närmare vanligt folk, säger Martin Schulz och fortsätter med att understryka hur vanlig han är.

Han som vill ta över Europas mäktigaste politiska post är bara en enkel medborgare, säger han, som bor i samma stad där han och han och hans fru en gång byggde sitt hus och där han var kommunalråd.

– Jag vet vilka vardagsproblem folk har, säger Martin Schulz till mig.

Och det är bland annat så han försöker besegra Kristdemokraterna och Angela Merkel i kampen om förbundskanslerposten.

Han ska framstå som den jordnära, hon som den som glider omkring på G20-möten, på den stora världsscenen utan reell kontakt med vanligt folk.

– Det är klart, man kan gå från det ena toppmötet till det andra, men var finns de konkreta lösningarna för vanligt folk, säger Martin Schulz utan att konkret nämna Merkels namn.

Ett problem för honom dock är att en av Merkels styrkor, trots hennes världsledaraura, är att hon också fortfarande av många uppfattas som jordnära och utan maktens divalater. 

Jag påminner honom om att socialdemokraternas opinionssiffror sen flera månader tillbaka ligger långt efter Merkels Kristdemokrater och att vilka teman han än tagit till, flyktingfrågan, ökad rättvisa, dieselskandalen, mer offentliga investeringar så händer inget i mätningarna.

– Tro mig, valkampen börjar nu i dessa dagar, det vet ni precis likaväl som jag, säger Martin Schulz.

– Men det måste vara frustrerande att vad ni än säger så ligger CDU på cirka 40 och ni på 23 procent, envisas jag.

– Det är inte alls frustrerande, den som är frustrerad ska inte ägna sig åt valkamp, säger Martin Schulz och försöker sen skämta bort frågan genom att säga "har ni nånsin sett min vän Stefan Löfven i Sverige frustrerad"?

– Många gånger, svarar jag.

Ja, på gott humör och energisk är han, Martin Schulz, trots den stora och branta opinionsuppförsbacken som just leder till förbundskanslerposten.

– Opinionsmätningar intresserar mig inte alls just nu, möjligen i två avseenden säger Martin Schulz och lyfter fram siffror som visar att 60 procent av väljarna fortfarande håller kanslerkampen för öppen och att 35 procent fortfarande inte bestämt sig vad de ska rösta på,

– Just därför kommer valkampen att löna sig, säger han.

Ett annat problem för honom är att det för tillfället går ekonomiskt väldigt bra för Tyskland. Merkel går ju t o m till val på att få till full sysselsättning under den kommande valperioden.

– Ja, det går för Tyskland, men det går inte bra för alla tyskar, säger Schulz.

Det är en av Socialdemokraternas och Martin Schulz huvudparoller i valet.

– Man måste kunna diskutera generationsklyftor, löne- och pensionsorättvisor och skattesatser utan att bli anklagad för att tala illa om Tyskland, säger han och kallar den anklagelsen, som han ibland får, absurd.

I en intervju nyligen sa Martin Schulz att han bedyrade att han kommer vara kvar Som partiets ordförarande även om han förlorar valet. Det tolkades av många här som att han redan givit upp, innerst inne.

– Jag förstår inte frågan, säger Martin Schulz, partiet valde mig enhälligt till ordförande i mars, självklart ställer jag upp till omval som ordförande i december.

– Vet ni vad, jag kommer göra det som Förbundskansler, säger Martin Schulz och tackar för intervjun.