Åbo.
1 av 3
Foto: Liselott Lindström/Sveriges Radio.
Åbo.
2 av 3
Foto: Liselott Lindström/Sveriges Radio.
Åbo.
3 av 3
Foto: Liselott Lindström/Sveriges Radio.

Muslimer i Åbo rädda efter attacken

"Jag är rädd för rasismen, den har vi mött så många gånger"
4:44 min

Flera muslimer i Åbo och Finland känner sig rädda och utpekade efter fredagens knivattack. Hör ett reportage av Liselott Lindström från Åbo.

– Jag är rädd för rasismen, den har vi mött så många gånger. När våra barn dessutom avviker till utseendet från majoritetsbefolkningen undrar man vad som kan hända om de åker buss ensamma genom stan, säger Nenna Destele. Hon är gift med en invandrare och själv är muslim. Hon står vid blom- och ljushavet på salutorget i Åbo. Trots att det har gått flera dagar sedan attacken finns här folk precis hela tiden.

En ung, vältränad man går fram och lägger ner en ros. En röd ros. Han står tyst med böjt huvud en stund. Han presenterar sig som Ale, ursprungligen från Irak, men han har bott i Finland i över 20 år.

– Jag bara hoppas att finländarna inte skulle stämpla oss. Vi är precis lika ledsna som alla andra människor. Hans röst darrar lätt.

Ale säger att man kan känna en tydlig förändring i Åbo bara sedan fredagen. Han möter hatet på en helt ny nivå.

– Folk tar omvägar omkring mig på gatan och sätter sig inte bredvid eller framför mig i bussen. Jag förstår att de är förbannade, jag är också förbannad, säger han.
Men det hjälper inte att avsky invandrare.

– Vi finländare borde ta varandra i händerna och vara ett mer enhetligt folk, säger han.

Ju närmare kvällen kommer, desto mer människor samlas kring minnesplatsen. Många gråter öppet.

En grupp män kommer försiktigt fram med några skyltar. "Kärlek för alla hat mot ingen", står det på dem på svenska, finska arabiska och engelska.

En man ställer sig framför dem och börjar håna budskapet. Men han märker snabbt att han inte får något stöd och tystnar.

Just hit kommer ingen för att hata.

Finländare visar sitt stöd för den lilla kärleksdeklarationen på det sätt de kan. En hastig hand på en axel, en kort nickning. Inga stora känslor.

Gruppen som håller upp skyltarna är Ahmadiyya Muslim Jamaat Finland. Ett samfund som vill predika att islam inte är en våldsam religion, berättar imamen från Helsingfors, Musawer Ahmed något överraskande på klingande norska.

– Målet är att förklara för unga muslimer att islam är en fredens religion och vi måste jobba tillsammans för att förklara det för andra också.

När jag talar med honom kommer en man fram till mig. Han säger att han varit i Finland i två år och söker asyl. IS, Irak, säger han. Han kan knappt finska, jag kan inte arabiska. Hans ögon blir blanka, han viftar mot blomhavet och skakar på huvudet. Han behöver inte säga mer, stora tårar rullar ner för kinderna.

En märkbart berusad man vill också säga sitt.

Vet du, berättar han för en polis. Jag trodde att jag var en stor rasist, den största. Efter det här insåg jag att jag inte är det!

– Det här dådet väckte också mycket gott fast det var hemskt, det är sant, säger polisen till mannen.

Han ragglar iväg efter ett "allt gott!" åt imamen.

Han krockar nästan med Niina Ahlstrand.

– Jag klarade inte av att komma hit förrän nu, säger hon. Jag har ett behov av att visa att jag förstår att det här är bara en individs dåd. Igår hade jag inte klarat det utan att gråta.

Ahlstrand är förskolelärare och har en grupp med barn där hälften har invandrarbakgrund.

– Vi brukade inte kramas med föräldrarna förr. Den här veckan har vi kramats i tamburen till förskolan.

När barnen ville tala om det här valde vi att inte tala om gärningsmannen, utan om räddarna. Vi talade om Hassan och Hasan som skadades i fredags när de kom för att hjälpa. Hasan, som Ekot intervjuade i måndags, är bästa vän till ett av barnens pappa, berättar Ahlstrand.

– Nu leker pojkarna hjältarna Hasan och Hassan, vi tog det den barnsliga vägen och vände det här till en hjältehistoria, och jag vill hålla den som en sådan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".