Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Balettskolan en oas för barnen i Gaza

Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 06.10
"Det är ett fritt uttrymme för barnen att uttrycka sig på"
4:11 min
Balettlektionerna är inne på tredje året nu, och har blivit populärt bland både barn och föräldrar.
1 av 4
Balettlektionerna är inne på tredje året nu, och har blivit populärt bland både barn och föräldrar. Foto: Stephanie Zakrisson/ Sveriges Radio.
Vännerna Asil och Jumna dansar över golvet inför föräldrar och kompisar i publiken.
2 av 4
Vännerna Asil och Jumna dansar över golvet inför föräldrar och kompisar i publiken. Foto: Stephanie Zakrisson/ Sveriges Radio.
Balettlektionerna är inne på tredje året nu, och har blivit populärt bland både barn och föräldrar.
3 av 4
Balettlektionerna är inne på tredje året nu, och har blivit populärt bland både barn och föräldrar. Foto: Stephanie Zakrisson/ Sveriges Radio.
Lärarinnan Tamara visar hur det ska gå till. En av utmaningarna för centret var att hitta någon i Gaza som kunde undervisa i balett, då det inte finns några andra skolor här.
4 av 4
Lärarinnan Tamara visar hur det ska gå till. En av utmaningarna för centret var att hitta någon i Gaza som kunde undervisa i balett, då det inte finns några andra skolor här. Foto: Stephanie Zakrisson/ Sveriges Radio.

Runt hälften av Gazas befolkning är under 18 år och Unicef bedömer att många av barnen är i behov av någon form av terapi eller stöd efter att ha vuxit upp under flera krig. Konstformer som musik och teater används på flera skolor eller center, och nu har även balett blivit ett slags andrum för många barn.

Med spända armar och hakorna högt dansar Asil och Jumna hand i hand över golvet, vänder sig mot varandra i mitten av salen och snubblar till lite när de ska balansera på ett ben. Snabbt upp igen för avslutande piruetter.

I publiken väntar Asils pappa Hussam som är märkbart stolt.

– Vi hade ingen aning om att hon hade sådan talang för balett, säger han.

Hemma har det märkts att Asil blivit gladare sedan hon började komma hit. Pappa Hussam berättar att hon övar hemma på alla rörelserna hon lär sig.

Centret i Gaza City har olika typer av aktiviteter, som pysselstuga, filmvisningar och ett bibliotek. Projektet med balettlektionerna är inne på sitt tredje år nu, och redan när de började blev de snabbt fullbokade.

Men först var inte alla så positivt inställda till idén att barnen skulle dansa, berättar Ghassan Abu Lebda som är ansvarig för balettprojektet.

– En del tyckte inte att det var passande, Gaza är ju konservativt, men för oss är det som vilken annan konstform som helst, precis som teater eller att måla, säger Ghassan Abu Lebda.

Men det har varit en utmaning. Det dröjde länge innan de hittade en lärare i Gaza och bara att få hit barnen kan vara svårt. Nu när eltillgången är nere i ett par timmar per dygn är det ett stort problem för många i hemmet, det är ont om jobb och familjerna kanske inte har råd att ta sig hit till lektionerna.

– Det märks på barnen att det hjälper dem att hantera svårigheter utanför balettsalen också, säger Ghassan Abu Lebda. Vi är inte psykologer, men det blir ett sätt för barnen att kunna uttrycka sig på.

En mamma i publiken, som inte vill vara med på band, berättar att hennes dotter slutat ha mardrömmar om krig sedan hon började med balettlektionerna. 

– Nu är hon mycket gladare, och hon springer runt i hemmet och övar hela kvällarna, säger mamman.

Frågar man Asil, som nyss stod på scen, står det redan klart att hon är frälst, hon vill fortsätta med dansen och själv undervisa i balett en dag.

Men än så länge finns det inga andra ställen att gå på balettlektioner i Gaza när hon blir äldre - lektionerna här är bara för barn upp till åtta-nio år. Lana Othman som arbetar på centret berättar att en del föräldrar uppmuntrar sina barn att kolla på instruktionsvideor på Youtube och träna hemma. 

Hon hoppas att projektet ska kunna växa nu, med lektioner även för äldre barn och att centret då ska kunna fungera som läroplats för fler som vill syssla med balett.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".