Nordkorea avfyrade robot över Japan
Foto: TT

Nordkorea avfyrade robot över Japan

"Japans säkerhetspolitiska uppvaknande fortsätter idag"
7:27 min

I natt genomförde Nordkorea ännu ett vapentest. Denna gång avfyrades en raket som passerade över Japan innan den landade i havet. Reaktionerna i Japan blev starka och i morse skickades varningsmeddelanden ut i radio och tv. Lyssna på samtal med Charlie Hosie, svensk Tokyobo, och Ulv Hanssen, expert på japansk säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet.

Det är tredje gången som Nordkorea skjuter en missil över Japan. Den första, som avfyrades 1998, ledde till ett sorts säkerhetspolitiskt uppvaknande, som pågår ännu i dag.

– Efter den gången implementerade Japan ett missilförsvar. Och vi kommer antagligen att se liknande åtgärder efter den senaste missilen, säger Ulv Hansen till P1-morgon. 

Japans premiärminister Shinzō Abe har använt hotet från Nord Korea för att legitimera sin säkerhetspolitiska agenda, säger Ulv Hansen.

Japans pacifistiska grundlag har gjort att landet tidigare bara satsat på defensiva vapen och försvar. Men efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning kan ge mer inflytande till de som vill se att Japan även satsar på mer offensiva vapen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".