Urban Malmbom hotellchef Norsjö.
1 av 3
Urban Malmbom hotellchef i Norsjö. Foto: Nils Eklund
Vindkraft i Malå kommun.
2 av 3
Vindkraft i Malå kommun. Foto: Nils Eklund
Mikael Lindfors är socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö i Västerbotten.
3 av 3
Mikael Lindfors är socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö i Västerbotten. Foto: Nils Eklund

Kommunalt veto om vindkraft ifrågasätts

"Hade förändrat utsikten"
4:35 min

Kommunernas inflytande över vindkraftsetableringar kan komma att minska efter att Naturvårdsverket och Energimyndigheten föreslagit att det så kallade kommunala vetot tas bort. Bestämmelsen som idag ger varje enskild kommun rätt att fälla avgörande om vindkraft ska tillåtas eller inte.

Debatt mellan Charlotte Unger Larsson, vd för Svensk vindenergi, och Peter Bergman, kommunalråd (S) i Åre kommun.

I Norsjö i Västerbotten sa kommunen för några år sedan nej till ett företag som ville sätta upp sju vindkraftverk. Det fanns en oro för att vindkraftparken kunde påverka kommunens dricksvattentäkt och så befarade kommunen att gästerna på bygdens spahotell skulle bli färre.

– Det var ju turismen och vattnet som var de stora nej-frågorna. Vindkraft är självklart viktigt men de ska vara på rätt ställen, förklarar det socialdemokratiska kommunalrådet i Norsjö Mikael Lindfors.

Samtidigt finns ju en nationell överenskommelse om att det ska bli mer förnyelsebar energi, ska inte Norsjö vara med och bidra så att det blir så då?

– Ja, men om man börjar se på vad vi bidrar med i förnyelsebar energi så kan man bara titta på vattenkraften. Så jag tror vi har dragit vår del till den stacken, säger Mikael Lindfors (S) i Norsjö.

Det kommunala vetot för vindkraft eller tillstyrkandet som det formellt heter infördes 2009 när kravet på bygglov och detaljplan för större vindkraftsetableringar samtidigt togs bort. Det skulle gå smidigare och snabbare för den som ville bygga vindkraft var tanken.

Men så har det inte blivit enligt Energimyndigheten och Naturvårdsverkets utredning från i somras där de föreslår att vindkraftvetot nu slopas. Då kommer det bli mer rättssäkert och enhetligt för vindkraftföretagen framöver samtidigt som kommunerna kommer fortsätta ha ett stort inflytande över var vindkraftverken placeras i miljöprövningen och i sina översiktsplaneringar, enligt utredarna.

Det finns runt 3500 vindkraftverk i Sverige idag. Hur många fler det varit utan det kommunala vetot finns inte någon samlad statistik över, men enligt en sammanställning från tidningen Dagens samhälle i våras så har vetot stoppat runt 350 vindkraftverk i ett tjugotal kommuner de senaste tre åren.

Samtidigt är det osäkert vilket politiskt stöd som finns i riksdagen för att ta bort kommunernas möjlighet att stoppa vindkraft. Regeringen vill inte kommentera utredningsförslaget eftersom det nu ska ut på remiss. Vänsterpartiet är ställer sig bakom förslaget medan Sverigedemokraterna och alla allianspartier utom Liberalerna säger att de vill behålla vindkraftvetot för kommunerna även om flera partier tycker att det behöver förändras på något sätt.

Liberalerna menar att det måste finnas ett inflytande för kommunerna men har inte tagit ställning till om det nödvändigtvis behöver bestå av ett regelrätt veto.

Nils Eklund
nils.eklund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".