Människor går i vatten framför byggnader.
1 av 2
Människor i Karachi flyr vattenmängder efter stora mängder regn på torsdagen. Foto: AFP/TT
Mikaela Friberg Storey
2 av 2
Mikaela Friberg Storey. Foto: Signe Renemar Jeansson/Sveriges Radio.

Stor humanitär kris efter monsun i Sydasien

"Halva landet är under vatten"
7:57 min

Över 1200 personer har dött och 41 miljoner har drabbats när hundratusentals hus och hela byar har spolats bort i översvämningar i Indien, Pakistan, Nepal och Bangladesh. Årets monsunregn som pågått sedan i juni har varit de kraftigaste på många år.

Internationella Rödakorskommittén och Röda halvmånens internationella federation talar om den värsta humanitära krisen i regionen på flera år. Det akuta hjälpbehovet är enormt men hjälp kommer även behövas på lång sikt.  

Efter ett besök i de värst drabbade områdena i Bangladesh berättar Abdur Rahim, som leder Plan Internationals arbete i landet, för P1-morgon att minst 200000 människor nu bor längs vägar som ännu inte svämmat över. 

– Många av de som nu söker skydd bor under öppen himmel vilket blir ännu svårare på grund av regnet säger Abdur Rahim. 

Nu börjar folk återvända hem men hjälpbehovet är enormt eftersom skörden är förstörd, fisket fungerar inte och många har förlorat sina hem. I det smutsiga vattnet sprids också sjukdomar som kan drabba många framöver. 

Mångmiljonstäderna Bombay och Karachi har de senaste dagarna lamslagits av översvämningar. Avskurna vägar, raserade hem och förstörda skördar lämnar hundratusentals människor i behov av hjälp.

De som drabbas hårdast är kvinnor, barn och äldre personer, säger Mikaela Friberg Storey, chef operativa insatser på Röda Korset. Det finns just nu ett stort behov av att evakuera de nödställda, få fram rent vatten, mat och filtar. 

Det är relativt vanligt med översvämningar i områdena som nu har drabbats men årets monsunregn har varit ovanligt hårda och lett till de värsta översvämningarna på 20-30 år. 

– Det som är viktigt nu är att vi arbetar med att naturligtvis rädda liv i det här skedet men också jobba med att bygga upp deras motståndskraft, så att husen kanske håller lite bättre så att det finns en beredskapsplan, säger Mikaela Friberg Storey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".