Nordkorea testar vätebomb
Sydkoreander ser en nordkoreansk nyhetspresentatör redogöra för provsprängningen. Foto: Ahn Young-joon / TT
P1-MORGON MÅNDAG 4:E SEPTEMBER

Nordkoreas kärnvapentest

Hör Niklas Swanström och Patrik Holmström
8:20 min

Under söndagen genomförde Nordkorea en provsprängning av kärnvapen som mötts av fördömmande världen över.

John Rydqvist från Totalförsvarets forskningsinstitut berättar om de militära spänningarna i regionen och Niklas Swanström, från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, redogör för sanktionerna mot landet.

Dessutom hör du Patrik Holmström, Ekots utsände i New York, om Donald Trumps reaktion, Hanna Sahlberg, kinakorrespondent, om reaktionerna i Asien samt Paula Ponzer, boende i Seoul i Sydkorea sedan flera år.

John Rydqvist från Totalförsvarets forskningsinstitut, nu har ännu en kärnvapenprovsprängning ägt rum i Nordkorea. Vad innebär det?
– Kortsiktigt bli effekterna framförallt diplomatiska. Många med mig tror inte att man kommer se krig, för avsikten är att skaffa sig förmåga att avskräcka motparten så att det inte blir krig. Nordkorea bygger upp det här kärnvapnet eftersom man har en föråldrad militär. På längre sikt är kärnvapenrustningen oroande för att Nordkoreas kärnvapenprogram får följdeffekter som alla kärnvapenstater måste ta hänsyn till. Vi kommer se en spiral av upprustning i stället för nedrustning när det gäller kärnvapen.

Hur ser du på Sydkoreas svar med en militärövning i går kväll?
– Den var till för att visa den Sydkoreanska förmågan att själva försvara sig mot Nordkorea. Regeringen i Seoul har tydligt sagt att man dels vill försöka förhandla men också göra sig lite mer oberoende av USA. Övningen visar på viss förmåga.

Sydkoreas nye president har sagt nej till att låta USA placera kärnvapen på Sydkoreansk mark. Kommer man ändra sig nu?
– Det tror jag inte. Militärt är det inte så intressant för de vapen som USA har med kort räckvidd, kan man lika gärna flyga in med strategiskt bombflyg. Skulle man tillåta USA på Sydkoreansk mark, så skulle det enbart vara för signaleffektens skull.

Så vad tror du vi får se angående upprustning?
– USA kommer behöva tillföra mer missilförsvar. Om man bygger upp nya typer av missilförsvar, måste de andra kärnvapenländerna reagera på det genom att bygga bättre och mer moderna kärnvapen och eller rusta upp sina arsenaler för att kunna övertrumfa ett missilförsvar. I förlängningen är det en väldigt oroande utveckling.

FN:s säkerhetsråd har möte under måndagsförmiddagen, man kommer tala om skärpta sanktioner. Vad kan man vänta sig mer från säkerhetsrådet?
– Inte så mycket. Valmöjligheterna har sedan länge varit väldigt begränsade. Man har gått sanktionsvägen och det fungerade inte. Man har gått förhandlingsvägen och där kommer man ingenvart. Nordkorea vill inte förhandla om sitt kärnvapenprogram. Man har dragit slutsatsen att om det inte är panik, så kan man inte militärt slå ut det Nordkoreanska programmet. Det innebär att Nordkorea får fortsätta att bryta mot internationell lag och rätt, bygga kärnvapen och om några år kommer Nordkorea att vara en kärnvapenmakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".